Cautare
, Contributor

antreprenor, trainer, coach și promoter al vieții echilibrate în România A dezvoltat LifeFit, un program unic pentru a produce schimbari in vietile liderilor din Romania, cu deschiderea portilor catr...

Opinii |
|

Putem vorbi de well-being în România când 99,7% din angajați sunt stresați?

Intâlnesc în trainingurile și sesiunile de coaching mulți oameni obosiți, demotivați, cu probleme de somn, anxioși, cu atacuri de panica care își doresc sa aibă o viață echilibrată, cu timp de calitate pentru ei, cu cât mai puțin stres, iar anul trecut mi-am propus să măsurăm care este starea națională cu privire la acest subiect.
20170220_041656

Voi știți care e starea angajaților români?

La prima vedere, destul de bună, nu-i așa? Lucrurile au evoluat mult, companiile și-au schimbat optica și sunt interesate să creeze programe care să contribuie la starea de bine și la sănătatea angajaților lor, mentalitatea populației a evoluat și oamenii sunt mult mai preocupați de un stil de viață sănătos, merg tot mai des la maratoane, la spa, la fitness, se discută și se analizează mult pe această tema, se caută soluții... Dar, pentru că mereu există un dar, din avion orice panoramă pare magnifică. Pe măsură ce te apropii însă de sol, lucrurile se schimbă. Cam așa stau lucrurile și cu starea angajaților, dacă începem să privim mai de aproape fiecare element ce concură la ea.

Este lucrul dezvăluit de Stres Național, studiul pe care l-am efectuat timp de un an, între ianuarie 2017 și februarie 2018, care a urmărit atât relevarea nivelului de stres al angajaților din România, cât și a modului în care acesta se manifestă.  Acesta arată că starea angajaților din România, cu tot ceea ce presupune ea, este departe de a arăta bine atunci când luăm fiecare element în parte și îl analizăm prin prisma răspunsurilor primite de la 1000 de respondenți din aproape toată țara (35 de județe), din 20 de industrii, cât mai diverși și mai complexi ca reprezentativitate.

Cum se simt, de fapt, angajații din România?

Tu cum te simți într-o zi în care nu ai dormit suficient? Ei bine, pentru 68% dintre angajații români, această stare este perpetuă, ei dormind mai puțin de 7-8 ore pe noapte. Iar, apoi, ajung la muncă unde nu doar că trebuie să își îndeplinească sarcinile, să fie productivi, ci și să genereze performanță. Cam greu, nu? Sigur, pentru asta, nu putem învinovăți companiile, așa cum nu îi putem arăta cu degetul doar pe angajați. Cauzele lipsei de somn, precum și cele privitoare la calitatea acestuia sunt complexe, iar consecințele pe măsură.

Soluția: putem să contribuim semnificativ la eliminarea acestei probleme devenită flagel mondial, prin programe de well-being. Am dezvoltat special pentru companii work-shop-uri pe care le construim cât mai aplicat pentru fiecare echipă, astfel încât participanții să vadă rezultate concrete în urma participării la ele.

Angajații români stau, stau și iar stau…

…În scaunul de la birou, aplecați în fața calculatorului, în scaunul de mașină, prinși zeci de minute în trafic, în pauzele pe care le au de-a lungul zilei. Și fie au programul prea aglomerat, fie nu au disponibilitatea sau educația de a-și întreține și îmbunătăți sănătatea printr-o minimă mișcare zilnică. De aceea, 74% dintre ei sunt sedentari, doar 14% fac exerciții fizice până la transpirație de cel puțin 2 ori pe săptămână, iar 71% nu au un raport echilibrat între înălțime și greutate.

Scuzele sau motivele?

Cele clasice. Timpul, oboseala, prea departe de casă, lipsa unui partener de sport, a motivației, etc. Și, adaug eu, ca prima cauză, lipsa antrenamentului mental sau, mai exact, ne-am obișnuit să ne neglijăm și ne tot găsim scuze pentru care să nu ne facem viața mai sănătoasă. Mai ales că 65% dintre ei declară că simt că nu se pot debarasa de obiceiurile rele.

Soluția: din fericire, toate acestea sunt rezolvabile. Un program constant, bine ajustat și la țintă pe care companiile să îl aplice poate face minuni. În cadrul Galei Work-Life Balance ajunsă la ediția a VII-a, IKEA – compania câștigătoare de anul acesta – a demonstrat cum angajații devin ambasadorii și organizatorii de evenimente precum drumețiile montane, competiție de squash, fotbal etc.

Angajații români tac. Iar când nu tac, tot deprimați sunt

Tu cum te simți chiar acum? Când te-ai supărat ultima dată? Când te-ai certat? Și când ai simțit că, efectiv, nu mai poți?

Faci parte din cei 91,4% dintre românii care nu au răbdare în relația cu ceilalți?

Sau ești printre cei 52% care se simt înstrăinați față de familie sau cei 75% angajați care țipă la ceilalți fără motiv?

Sau poate te numeri printre cei 72,6% care nu pot vorbi deschis despre propriile stări atunci când sunt triști sau 90,1% care se supără din orice

Iar toate acestea sunt interdependente. Se provoacă și se întrețin una pe cealaltă și creează un cerc vicios în care e mai ușor să te abandonezi decât să ieși. Tocmai de aceea, echilibrul dintre muncă și viață nu trebuie să rămână doar un concept teoretic, ci să devină un instrument efectiv care te poate ajuta să nu te lași pradă cercului vicios și să i te extragi. Pentru că fiecare dintre stările de mai sus au un corespondent pozitiv și ar fi păcat să nu îl atingem. Dar, pentru aceasta, cu toții avem nevoie de un minimum suport.

Soluția pentru echipe: gândirea programelor de well-being astfel încât să adreseze problem reale. Pentru că nicio problemă specifică nu va fi rezolvată vreodată de o abordare generală, așa cum, întotdeauna, ca să nimerim o țintă avem nevoie de un punct fix și solid de sprijin.

Soluția de lucru one-to-one: pentru CEO și top manageri, am dezvoltat Life Fit, un program cu efecte vizibile imediate, 100% personalizat, care acționează pe obiectivele și nevoile specifice ale fiecăruia. Cu o durată de 2 luni, acesta combină tehnici și instrumente din mai multe domenii, de la coaching, psihologie, până la dezvoltare personală și setare mentală. Programul este conceput pentru a le readuce managerilor și antreprenorilor care beneficiază de el pofta de viață și a-și concentra atenția pe realizarea viselor.

P.S. Dacă vreți să studiați rezultatele Stres Național din 2018, puteți descărca de aici.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii