Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

CORONAVIRUS |
|

Purtarea măștilor a fost obligatorie și în timpul gripei spaniole

Pandemia de gripă din 1918-1919 a fost cel mai devastator eveniment de acest fel din istorie. 50 de milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza „gripei spaniole”. Oamenii au fost obligați să-și acopere fețele pentru a opri răspânirea virusului. Primul Război Mondial nu se încheiase, iar în SUA purtarea măștilor de protecție a fost privită ca o modalitate de a proteja trupele de virusul mortal. Însă nu toți cetățenii s-au conformat.
 aboneaza-te
.

Primul caz de gripă în rândul armatei americane s-a înregistrat la Fort Riley (Kansas), pe 4 martie 1918. Crucea Roșie a transmis atunci că toți cei care nu vor purta mască vor fi considerați indolenți. Teama de a fi văzuți așa plus datoria în timpuri de război i-a făcut pe cetățenii din orașe precum San Francisco, Seattle, Denver și Phoenix să respecte ordinele.

Cu toate acestea, unii s-au plâns că măștile sunt incomode, ineficiente și nepotrivite pentru mediul de afaceri. Chiar și funcționarii statului au fost prinși în public fără mască pe față. Măștile chirurgicale erau confecționate exclusiv din tifon, la fel și cele destinate gripei. Crucea Roșie a făcut măști pe care le-a distribuit populației, iar ziarelele vremii scriau articole cu instrucțiuni despre cum să-ți confecționezi corect o mască la tine acasă, însă nu toată lumea a respectat indicațiile, potrivit History.com.

Femeile au început să-și facă maști la „modă”, dar din materiale necorespunzătoare, a căror eficiență era incertă. Însă la nivelul comunității medicale, au existat dezbateri cu privire la gradul de protecție pe care îl oferă măștile din tifon cu mai multe straturi. Spre exemplu, comisarul pentru sănătate din Detroit, J.W. Inches, considera că măștile de tifon erau prea poroase pentru a preveni răspândirea gripei în rândul populației. În Phoenix, unii dintre cetățeni și-au făcut găuri în măști ca să poată fuma. Dar indiferent de materialul din care este făcută o mască, pentru a fi utilă, trebuie să fie purtată corect.

Unii proprietari de afaceri s-au speriat că oamenii vor face mai puține cumpărături dacă vor fi nevoiți să poarte mască când ies din casă, iar alții au spus că asemenea legi reprezintă o încălcare a drepturilor civile. Cei care nu respectau ordinele fie primeau amenzi, fie erau închiși. Uneori își găseau numele publicat în ziar.

După război, purtarea măștilor a intrat în declin. Oamenii nu au avut același simț al datoriei și, în San Francisco, au existat proteste împotriva celui de-al doilea ordin care obliga cetățenii să nu renunțe la măști. Este dificil de spus cât de eficiente au fost măștile în anii 1918-1919. Clar este că acele comunități care au aplicat măsuri de sănătate mai stricte s-au descurcat mai bine.

FOTO: Profimedia

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii