Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Publicitatea TV după intrarea în vigoare a Ordonanței de modificare a Legii Audiovizualului

shutterstock_81985588.jpg
Ordonanță de modificare a Legii audiovizualului, prin care se restricționează activitatea agențiilor de media, n-a influențat consumul de publicitate TV, cel puțin în prima săptămână de la publicarea în Monitorul Oficial. Cu siguranță, o săptămână este un timp nerelevant pentru analiza impactului acestui document. Dar pe termen mediu, lucrurile sunt imprevizibile.

Pe 12 aprilie, Ordonanța a căzut ca un trăsnet, producând în primele clipe consternare, confuzie și revoltă în rândul agențiilor de publicitate, de media și a clienților acestora. Documentul limitează rolul agențiilor în cumpărarea de publicitate TV. Noile reglementări au picat în timpul derulării unor campanii de promovare, un obicei al statului român de a schimba „regulile” fără o consultare prealabilă și chiar în „timpul jocului” (ar fi fost preferabil la începutul anului pentru ca advertiserii să-și facă planurile conform „noilor reguli”).

Pe termen scurt, după o săptămână de la publicare, Ordonanța n-a avut un efect negativ. Campaniile s-au derulat potrivit contractelor (dintre agenții și televiziuni). Volumul de audiență livrat de televiziuni n-a fost afectat de apariția nefericitului document.

Analiza „Forbes România”, făcută la „cald” (și poate prematur!), arată că în săptămâna 12 – 18 aprilie a.c., prima săptămână de după Ordonanță, reclamele difuzate au adunat în total 37.048,7 puncte de audiență pe targetul comercial (Gross Rating Point – GRP). Acest volumse situează la același nivel cu cel din săptămâna premergătoare (5 – 11 aprilie a.c.): 36.840,8 GRP’30. (O creștere de 0,6%.)

Marile televiziuni și-a făcut datoria, livrând audiență conform comenzilor de la agenții: Pro TV (creștere de 12,2% a volumul de GRP-uri), Antena 1 (-3,5%), Kanal D (creștere de 1%), Prima TV (12,1%), Antena 3 (-3,1%), Acasă (8,7%), România TV (17,3%), TVR 1 (9,9%), B1 TV (-5,1%) și Realitatea TV (-2,5%).

Efectele Ordonanței în vânzările de publicitate vor putea fi evaluate (parțial) la jumătatea acestui an, asta după ce agențiile de media își vor concesiona contractele cu televiziunile către clienții lor, și mult mai aprofundat la sfârșitul acestui an. Oricum, 2013, pare un an pierdut pentru investițiile în publicitate, care vor înregistra reduceri pe toate fronturile (TV, print, radio, ourdoor și online).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii