Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Publicitatea pe nișa televiziunilor de știri a crescut cu 14% în 2014

Audiența livrată de nișa televiziunilor de știri pentru campaniile de publicitate difuzate în acest an a crescut cu 14% față de anul trecut. Realitatea TV a înregistrat cea mai mare creștere a volumului de audiență: 27%.
televiziuni_de_stiri.jpg

În perioada 1 ianuarie – 15 decembrie a.c., cele cinci televiziuni de știri prezente în sondajele de audiență au livrat clienților publicitari un volum de 211.234 puncte de audiență (GRP’30) pe targetul comercial (urban, 18 – 49 de ani). Bugetul de publicitate este cu 14% mai mare decât cel de anul trecut, cu mențiunea că atunci Digi 24 nu figura în sondajele de monitorizare TV. (Pe baza punctelor de audiență – Gross Rating Points, clienții publicitari cumpără timpi de publicitate la televiziuni.)

Volumul de audiență livrată de nișa canalelor de știri reprezintă 11,3% din bugetul total furnizat de piața TV din România, în perioada analizată, în creștere cu 0,6 puncte procentuale față de 2013.

Antena 3, liderul nișei de știri, a livrat clienților publicitari 82.775 GRP’30 pe targetul comercial, înregistrând o creștere de doar 2,5% față de anul trecut. Mult mai agresive au fost România TV și Realitatea TV, care și-au mărit bugetele de publicitate cu 21,9%, respectiv 27%. România TV a furnizat un buget de 51.649 GRP’30 pe targetul comercial, iar Realitatea TV, 37.412.

Un volum în creștere a furnizat și televiziunea B1 TV (15,2%), cu 37.444 GRP’30 pe targetul comercial.

Televiziunea Digi 24, intrată în acest an în sondajele TV girate de Asociația Română pentru Măsurarea Audiențelor (ARMA), a furnizat doar 1.953 de puncte de audiență pe targetul comecial.

Creșterea audienței pe nișa știrilor TV se poate explica și din cauza campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Pe de altă parte, se observă că Antena 3 s-a menținut la același volum de audiență ca anul trecut, semn că a atins o limită, în timp ce televiziunile concurente România TV, B1 TV și Realitatea TV au înregistrat creșteri de două cifre procentuale, o dovadă că sunt capabile „să muște” din cota de piață a liderului (39,2%).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii