
Semestrul al doilea al anului 2016 a înregistrat o valoare raportată de aproximativ 24 de milioane de euro, cu 36% mai mult faţă de semestrul anterior al anului 2016 (H1) şi cu 19% mai mult decât semestrul similar al anului trecut (H2 – 2015).
Gabriel Pătru, preşedinte al Asociaţiei IAB Romania: „Studiul ROADS este cel mai important reper pentru dimensiunea și calitatea pieței online din România. Cifrele anului 2016 arată îmbucurător, însă ele nu spun toată povestea. Cu cât vom fi mai mulți participanți, cu atât ROADS va fi un instrument de business mai puternic si mai eficient in a creste si mai mult investițiile in online. Pe aceasta cale fac apel către agenții si publisheri sa participe cu date. Avem numai de câștigat”.
VEZI BILANȚURILE FINANCIARE ALE TELEVIZIUNILOR – ANUL 2016
Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanţă pentru Management, PwC România: „Pe fondul unei creşteri economice robuste la nivel de ţară, alimentată de consum, piaţa publicităţii online din România a înregistrat o creştere puternică anul trecut, confirmând potenţialul foarte mare al acestui segment, despre care se vorbeşte de multă vreme, însă care nu s-a concretizat în anii anteriori. Pentru a capitaliza însă această evoluţie favorabilă, publisherii trebuie însă să vină cu conţinut de calitate, care să satisfacă nevoia companiilor de a targeta diferite nişe de piaţă”.
Tendinţe și evoluţii pentru anul 2016:
- Primele 5 industrii realizează 45% din totalul investițiilor în publicitatea online. Chiar dacă ordinea s-a schimbat, industriile care conduc în topul investițiilor in publicitatea digitală rămân aceleași. Liderul incontestabil de 7 ani – industria telecom (6 milioane de euro), urmată anul acesta de finanțe (3,5 milioane de euro – în urcare de pe poziția a 4-a în 2015), cosmetice şi produse de toaletă (3,4 milioane de euro – în urcare de pe poziția a 5-a), băuturi (3 milioane de euro – a coborât cu un loc faţă de anul trecut) şi online retail (2,9 milioane euro – care anul trecut ocupa poziția a doua).
- Formatele de tip Embed (toate formatele de bannere, indiferent dacă sunt statice sau rich media, inclusiv skyscrapere sau expandabile) rămân în top in ceea ce privește formatele de publicitate preferate (10 milioane de euro), urmate la o distanţă semnificativă de Interruptive formats (orice format care intrerupe experienta de navigare – de la interstițiale până la pop-up-uri) – aproximativ 4 milioane de euro, Content (zone de conținut sponsorizare: website, homepage, landing page, newslettere dedicate etc) – aproximativ 3 milioane de euro și Mobile (formatele rich media display, reclamele tip mesaj, interstitiale, paid-for search și reclame audio/video optimizate pentru mediul mobil, in-app advertising, SMS, MMS sau optimizarea rezultatelor cautarilor pe mobil) – aproximativ 3,4 milioane de euro.
VEZI TIRAJELE VÂNDUTE ALE ZIARELOR NAȚIONALE!
- Conform cifrelor raportate de agențiile de media, din punct de vedere al alocării bugetelor pe diferite canale digitale, advertiserii preferă să investească, în primul rând, în rețelele sociale și motoarele de căutare, abia apoi în piața locală de publishing.
- Începând cu anul 2016, studiul (sau ROADS) a inclus între tipurile de formate măsurate și achiziția de media de tip programmatic, procentajul bugetelor de media digitale tranzacționate astfel atingând 17% din total în primul an de măsurare.
- În ceea ce evoluția pieței europene, România are rata de creștere cea mai pronunțată (36,9%) fiind în concordanță cu dinamica zonei CEE – regiune cu un potențial mare de dezvoltare. Deși, ca valoare totală, România este încă sub media europeană, ritmul de creștere subliniază un mare potențial.