Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Publicitatea de tip programmatic va crește cu 31% în 2017 și se va dezvolta mai rapid decât social media și video online

În 2017, programmatic-ul va înregistra o creștere de 31%, devansând toate celelalte canale digitale, conform raportului Zenith Programmatic Marketing Forecasts.
Programmatic-Buying-and-Basics

Raportul analizează 41 de piețe de publicitate și estimează că publicitatea de tip programmatic se va dezvolta mai rapid decât social media (unde creșterea va fi de 25%) și video online (20%), iar o pondere tot mai mare a acestor canale va fi tranzacționată prin programmatic.

Programmatic-ul devine astfel principala metodă de cumpărare a display-ului digital, cumulând 51% din cheltuieli în acest an, urcând până la 58% din consumul anului 2017.

Inițial, marketingul de tip programmatic a fost folosit cu precădere pentru a atinge publicul țintă la cel mai mic cost posibil, punând mai puțin accent pe calitatea site-urilor în care apăreau reclamele respective.

În prezent, acesta este utilizat în combinație cu segmente de date valoroase pentru a atinge consumatorul într-un mod inteligent și creativ, identificându-i pe cei mai predispuși în receptarea mesajului unui brand.

Programmatic-ul s-a dezvoltat treptat, ajungând să domine piață de display digital în doar câțiva ani, în 2012 el reprezentând doar 13% din consumul de publicitate pe display.

Consumul de publicitate programmatic a crescut de la 5 miliarde de dolari în 2012 la 39 miliarde de dolari în 2016, cu o rată medie de 71 % pe an. Creșterea sa este încetinită pe măsură ce își consolidează poziția dominantă în piață de display, dar se preconizează că acest tip de publicitate va crește cu o medie de 28% pe an până în 2018, când va ajunge la 64 miliarde de dolari.

VEZI AUDIENȚA TELEVIZIUNILOR DE ȘTIRI ÎN NOIEMBRIE 2016

Dezvoltarea tehnologică și intrarea pe piață a platformelor globale, coroborate cu surse de date, au deschis și crescut apetitul pentru programmatic și în România.

Agențiile și advertiserii internaționali sunt cei care adoptă rapid noile soluții, folosindu-se și de suportul grupurilor și rețelelor din care fac parte în implementare, dar și în integrarea beneficiilor.

Vechea paradigmă media, atingerea consumatorului „potrivit” la momentul „potrivit” exprimă perfect realitatea soluțiilor programatice. În 2017, se estimează că investițiile în programmatic digital vor depăși și în România 20% din total digital.

Cifrele din acest raport acoperă doar digitalul, dar programmatic-ul începe să se răspândească și în zona „tradițională”. Unele televiziuni, platforme radio și digitale out-of-home oferă deja modalități de tranzacționare de spațiu bazate pe automatizare și analiză datelor.

Se așteptă ca în câțiva ani programmatic-ul se devină metoda standard pentru media tradițională.

Benoit-Cacheux

„Programmatic-ul digital a devenit normă în piețele mari, iar acest trend se dezvoltă agresiv și în piețele mai mici”, a declarat Benoit Cacheux (foto), Global Head of Digital & Innovation la Zenith. Creșterea programmatic-ului va continua să fie alimentată de îmbunătățirile survenite în calitatea tipului de media disponibil pentru zonele programatice, dar și de o mai mare disponibilitate a programmatic-ului mobil, precum și de gradul de complexitate oferit de soluțiile ad-tech, de tipul platformelor de administrare a datelor și de crearea unor ad-tech stack-uri.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii