FacebookTwitterLinkedIn

Când am devenit un public speaker activ la evenimentele de business în România, în 2012, am constatat că aveam fără să vreau un stil scorțos, corporatist. Am înțeles atunci ca dacă vreau ca mesajul meu să atingă mintea și inima auditoriului, e nevoie să mă perfecționez, să studiez cu cei mai buni și să practic intensiv – ceea ce am și făcut! De atunci nu numai că am participat anual la peste 30 de evenimente ca speaker dar am ajutat la rândul meu alți profesioniști să devină speakeri memorabili.

Iată mai jos cinci lecții pe care le-am asimilat din experiența personală ca speaker și nu din cărți, ce sper să-ti fie utile și ție:

  1. Nu e despre tine, trebuie să fie despre ei – cei care te ascultă! Alfel te transformi într-un egoist cu un microfon în mână sau și mai plictisitor, speech-ul tău devine un fel de moment al sponsorului…
  2. Frica de public speaking nu este elementul cel mai neplăcut ce te poate ”lovi” în timp ce-ți susții speech-ul. Te poate lăsa tehnica la fața locului, poate apărea o pană de curent, audiența se poate agita brusc și multe altele.Trebuie să fii capabil să-ți livrezi speech-ul fără niciun sistem de suport în spate – căci tot ce ai în spate, slide-uri, imagini, filmulețe ele trebuie să vină și să sprijine mesajul tău însă nu să îl substituie. Menține focusul audienței pe tine ca speaker!
  3. Respectă-ți auditoriul! A-ți citi speech-ul nu e o dovadă de respect! A ține un speech în care publicul nu se regăsește căci nu te-ai documentat in prealabil și ai ajuns să tragi cu gloanțe oarbe iar nu e o dovadă de respect! A te duce în fața publicului cu aceleși glumițe, teme și prezentări e chiar lipsă de imaginație sau pur și simplu comoditate. El, publicul, merită întotdeauna mai mult!
  4. Spațiul acela pe care uneori îl numim scenă se cere cotropit! Dacă te pitești după eu știu ce postament căci așa te-au ”fixat” organizatorii – cum vei mai putea să faci uz de limbajul tau non verbal? Cum vei mai putea să interacționezi vizual cu auditoriul? Ignoră regula, vino cât mai aproape de public și fii memorabil!
  5. Nu ești numai ceea ce îți scrie pe cartea de vizită! Ești o mulțime de roluri pe care le joci zilnic. Adu-le cu tine pe scenă povești din toate rolurile tale – nu te limita numai la expertiza legată de rolul tău actual – condimentează-ți discursul cu povești din rolurile tale adiacente și vei vedea cum pasiunea pe care o emani reușeste să sădeasca în mintea oamenilor idei, concepte, întrebări.

Una din primele reguli pe care le predau atunci când desfășor un program de instruire în public speaking este că: public speaking se învață, la orice vârstă – metodic, cu exercițiu dar mai ales cu motivație. Așa că – mult succes pe orice scenă a lumii!