Cautare
, Contributor

Forbes Kids |
|

Provocările alergiilor alimentare

Când ai un copil care suferă de alergii alimentare, experiența poate deveni de-a dreptul copleşitoare. Intră în joc diete restrictive, o educație alimentară corectă și reguli stricte pe care copiii alergici trebuie să le respecte. Este o provocare, atât pentru ei, cât mai ales pentru părinți, profesori și chiar medici. În acest context a apărut Kubik – un program educativ dedicat alergiilor alimentare, inițiat de dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie și imunologie clinică, în jurul căruia s-a strâns o comunitate de peste 3000 de părinți cu copii alergici.
shutterstock_452580577

Alergia alimentară apare când sistemul imunitar începe să respingă diverse proteine alimentare, considerându-le periculoase. Încă din etapa de diversificare, părinții sunt informați despre posibile reacții alergice, de aceea diversificarea alimentară se face treptat, fiecare aliment nou introdus fiind testat timp de două sau trei zile. ”Din păcate, incidența bolilor alergice și implicit a alergiilor alimentare în segmentul de vârstă foarte mic a crescut îngrijorător, simptomatologia fiind de multe ori severă”, ne spune dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie, care oferă suportul medical și educativ părinților care au copii cu alergii alimentare.

Cum a apărut Kubik?

Kubik este un personaj, un băiețel alergic. Povestea lui a început când vedeam în cabinet, zilnic, părinți debusolați de multitudinea de informații pe care le găseau în mediul online despre alergiile alimentare. Impactul psihologic este foarte puternic atunci când conștientiezi că alergia alimentară poate avea risc vital. Și că atunci când copilul tău consumă și o urmă din alimentul respectiv, își poate pune viața în pericol. În acel moment, oamenii devin extrem de anxioși și, în cabinet, de multe ori nu mai sunt atenți, nu mai pot asimila noțiuni foarte importante. Natural, am simțit nevoia să fac un program virtual de educație dedicat alergiilor alimentare și un grup educativ cu informații corecte, care să-i ajute pe părinți în gestionarea acestor alergii de care suferă copiii lor.

Așa a apărut și Asociația Română pentru Educație în Alergii.

Am început să oferim din ce în ce mai multe informații acestor părinți. Am realizat un ghid și o broșură educativă, am creat ateliere dedicate copiilor cu alegii alimentare, am creat comunitate. Când am simțit nevoia de un un cadru oficial, la inițiativa câtorva mame aflate în program, am creat A.R.E.A (Asociația Română pentru Educație în Alergii). Rostul nostru este să facem educație directă în școli și să fie un  program amplu de educație a cadrelor didactice și a părinților care nu au această problemă, care nu înțeleg și nu pot empatiza dacă nu știu nimic despre alergiile alimentare.

Astfel, părinții cu copii cu alergii nu sunt singuri în această „aventură”.

Nu sunt singuri, îi susținem și noi și se susțin și între ei. Noi ne dorim ca proiectele asociației să fie de ajutor și să să ajungă la cât mai mulți părinți care au nevoie de ele. Avem și întâlniri în școli, încercăm să avem și astfel de acțiuni, cred că ele  sunt importante. Ne dorim ca în timpul workshop- urilor să avem alături și o echipă de paramedici, care să demonstreze acordarea de prim-ajutor în cazul alergiilor severe. Vom face caiete și broșuri în care să explicăm copiilor pe înțelesul lor ce înseamnă alergia alimentară, lucrăm la un film de conștientizare a perciolului, un film prin care instruim cadrele didactice despre utilizarea injectoarelor, dar și un film animat, ca să fie mai aproape de copii, pe înțelesul lor, animația fiind reținută altfel de către cei mici. Scriem povești în jurul personajului Kubik, băiețelul nostru alergic, și gândin un proiect împreună cu medicii de medicină școlară, care încearcă să facă o statistică referitoare la copiii care suferă de alergii alimentare.

Cum se confirmă o alergie alimentară?

La primele simptome – urticarie, vărsat în jet sau chiar mai grav, anafilaxie – părinții se îndreaptă plini de întrebări către medicul alergolog. Peste jumătate din diagnostic se bazează pe istoricul bolii și povestea părintelui. Eu sunt detectivul care pune foarte multe întrebări și care, de cele mai multe ori, află răspunsuri de mare ajutor în diagnosticare. Când nu pot face acest lucru în urma discuțiilor cu părinții, începe testarea. Prima verificare e testarea cutanată, iar dacă nu primim răspunsuri care să ne lămurească, facem și teste din sânge și din scaun. În alergia alimentară se fac testări periodice, nu se lasă un copil alergic pe viață, cu diete restrictive, pentru că ele, de multe ori, dispar în timp.

De ce apar alergiile alimentare?

Cauzele sunt multe și diverse – discutate și dezbătute – de la mediul prea steril în care ne creștem copiii, la lipsa alăptării, abuzul de antibiotice. Obiceiurile alimentare s-au schimbat total, nu mai discutăm de diete clasice, ci de alimente exotice, neobișnuite, pentru care bagajul nostru enzimatic nu este pregătit. Și așa asistăm la o explozie din toate punctele de vedere – și a afecțiunilor digestive în rândul copiilor mici, odată ce intestinul este inflamat sau flora intestinală nu e tocmai cea potrivită, implicit apar tot felul de reacții în lanț printre care și dermatitele atopice, alergiile alimentare.

Cum sunt primiți acești copii în colectivitate?

Toată această patologie a explodat și este îngrijorător faptul că acești copii intră în comunitate și nu sunt pregătiți cei care-i vor primi. Cadrele didactice nu știu să gestioneze o astfel de situație. Este și foarte greu de gestionat pentru că au foarte multe sensibilizări alergice și implicit câteva alergii din care unele sunt severe – cu risc de anafilaxie- și ei trebuie să respecte niște reguli foarte stricte, să aibă truse de urgență, să fie familiarizați cu simptomatologia și să reacționeze la timp.

Ce conține o trusă de urgență?

Trusa conține  autoinjectoare cu adrenalină în funcție de greutatea corporală, un antihistaminic, un preparat cortizonic, dacă este asmatic trebuie să aibă un discpozitiv, spary cu bronhodilatator, de cele mai multe ori- ventolin și un dispozitiv ajutător pentru administrarea medicației inhalator – spacer. Un copil mic nu va ști niciodată să administreze corect medicația necesară, de aceea este necesar ca școala să fie dotată cu aceste truse și cadrele didactice instruite să le acceseze rapid și corect.

Top 14 cele mai periculoase alergene alimentare

În Europa, cam 1 din 20 de copii este declarat de părinții lui ca fiind alergic la cel puțin un aliment. Dintre aceștia, din fericire, doar o mică parte vor prezenta reacții alergice severe, care le pot amenința viața Se cunosc peste 170 de alimente care pot declanșa alergii alimentare. Dintre acestea, doar 14 sunt considerate foarte periculoase!

 

 • Cerealele care conțin gluten (grâul, secara, orzul, ovăzul, hibridele)
 • Laptele
 • Arahidele
 • Nucile (migdalele, alunele, nucile, caju, nucile pecan, nucile braziliene, nucile de macadamia, nucile de Queensland, fisticul)
 • Dioxidul de sulf și sulfiții
 • Muștarul
 • Țelina
 • Ouăle
 • Semințele de susan
 • Soia
 • Lupinul
 • Crustaceele (crabii, homarii, racii, creveții)
 • Peștele
 • Moluștele (midiile, stridiile, calamarii, caracatița)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii