Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering automotive and transportation, as well as other industries. Have any news tip? Drop me an email at iulian.luca@forbes.ro

News |
|

Proteste violente în Africa de Sud: Peste 70 de persoane au murit și sute de afaceri au fost distruse

Protestatarii au jefuit miercuri magazine și birouri în Africa de Sud, sfidând în continuare apelurile guvernamentale de a pune capăt unei săptămâni de violență care a ucis peste 70 de oameni și a distrus sute de companii.
Map,Of,South,Africa,With,A,Blue,Pushpin,Stuck

Tulburările, cele mai grave din Africa de Sud din ultimii ani de zile, au perturbat și spitalele care se luptă să facă față unui al treilea val de COVID-19 și au forțat închiderea unei rafinării, transmite Reuters.

Rețeaua Națională de Spitale, reprezentând 241 de unități publice, aflate deja sub presiune din cauza celei mai grave epidemii COVID-19 din Africa, a declarat că nu mai are rezerve de oxigen, medicamente și alimente.

Cea mai mare rafinărie din Africa de Sud, SAPREF din Durban, a fost închisă temporar, au declarat miercuri oficiali din industriei.

Protestele, declanșate vineri de încarcerarea fostului președinte Jacob Zuma pentru că nu s-a prezentat la o anchetă de corupție săptămâna trecută, s-au extins în jafuri și revărsare a furiei generale din cauza greutăților și inegalităților care persistă încă în această țară.

Violenţele, jafurile şi incendiile s-au extins apoi în weekend în zona metropolitană Johannesburg, capitala economică a ţării.

Centrele comerciale și depozitele au fost jefuite sau incendiate în mai multe orașe, mai ales în casa Zuma din provincia KwaZulu-Natal, în Johannesburg și în provincia Gauteng. Peste noapte violențele s-au răspândit în alte două provincii – Mpumalanga, chiar la est de Gauteng și Northern Cape.

Soldații au fost trimiși pe străzi pentru a-i ajuta pe polițiștii care au fost depășiți de situație, în rezolvarea acestor tulburările. Ordinea a fost restabilită însă în unele locuri miercuri, cum ar fi orașul Alexandra din nordul orașului Johannesburg, a raportat televiziunea locală.

Sărăcia și inegalitatea care alimentează tulburările au fost agravate de restricțiile sociale și economice severe menite să reducă răspândirea COVID-19. Organizația Națiunilor Unite din Africa de Sud și-a exprimat îngrijorarea cu privire la întreruperile înregistrate în transportul lucrătorilor din cauza revoltelor, ce ar putea agrava și mai rău situația.

„Acest lucru va exacerba … șomajul, sărăcia și inegalitatea”, a spus ONU într-un comunicat.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii