FacebookTwitterLinkedIn

Tulburările, cele mai grave din Africa de Sud din ultimii ani de zile, au perturbat și spitalele care se luptă să facă față unui al treilea val de COVID-19 și au forțat închiderea unei rafinării, transmite Reuters.

Rețeaua Națională de Spitale, reprezentând 241 de unități publice, aflate deja sub presiune din cauza celei mai grave epidemii COVID-19 din Africa, a declarat că nu mai are rezerve de oxigen, medicamente și alimente.

Cea mai mare rafinărie din Africa de Sud, SAPREF din Durban, a fost închisă temporar, au declarat miercuri oficiali din industriei.

Protestele, declanșate vineri de încarcerarea fostului președinte Jacob Zuma pentru că nu s-a prezentat la o anchetă de corupție săptămâna trecută, s-au extins în jafuri și revărsare a furiei generale din cauza greutăților și inegalităților care persistă încă în această țară.

Violenţele, jafurile şi incendiile s-au extins apoi în weekend în zona metropolitană Johannesburg, capitala economică a ţării.

Centrele comerciale și depozitele au fost jefuite sau incendiate în mai multe orașe, mai ales în casa Zuma din provincia KwaZulu-Natal, în Johannesburg și în provincia Gauteng. Peste noapte violențele s-au răspândit în alte două provincii – Mpumalanga, chiar la est de Gauteng și Northern Cape.

Soldații au fost trimiși pe străzi pentru a-i ajuta pe polițiștii care au fost depășiți de situație, în rezolvarea acestor tulburările. Ordinea a fost restabilită însă în unele locuri miercuri, cum ar fi orașul Alexandra din nordul orașului Johannesburg, a raportat televiziunea locală.

Sărăcia și inegalitatea care alimentează tulburările au fost agravate de restricțiile sociale și economice severe menite să reducă răspândirea COVID-19. Organizația Națiunilor Unite din Africa de Sud și-a exprimat îngrijorarea cu privire la întreruperile înregistrate în transportul lucrătorilor din cauza revoltelor, ce ar putea agrava și mai rău situația.

„Acest lucru va exacerba … șomajul, sărăcia și inegalitatea”, a spus ONU într-un comunicat.