Cautare
, Contributor

Opinii |
|

Proteste: Vidul de putere naște monștri

Una dintre principalele griji ale manifestanților din toată țara trebuie să fie ca protestul legitim să nu fie ”furat” de forțe extremiste.
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

În ultimele zile, au circulat în mediul virtual informații despre așa-numiții ”provocatori” care participă la protestele din aceste zile, născute dintr-o dorință de schimbare a sistemului – factorul declanșator a fost tragedia din clubul Colectiv, de la care s-a scurs, iată, o săptămână. Acești provocatori nu ar fi mișcați de aceleași forțe precum restul manifestanților, ci de altele, care ar sta în umbră și ar avea anumite interese.

Informațiile sunt confirmate de mai multe surse din rândul manifestanților cu care am discutat în ultimele zile: la proteste vin oameni care îndeamnă la acțiuni violente sau care atrag manifestanții spre alte zone ale orașului, în încercarea de a deturna scopul manifestațiilor. Evident, poate fi vorba doar de o exaltare a unora, nu neapărat de forțe oculte.

De ce ar fi bine ca președintele Iohannis să iasă în stradă

În lipsa unor detalii clare, documentate, despre forțele care s-ar afla în spatele acestor provocatori, nu ne rămâne decât să ne uităm în trecut, pentru a nu repeta greșelile înaintașilor noștri. De-a lungul istoriei, au existat forțe extremiste care au profitat de un vid de putere la nivel politic,coroborat cu nemulțumiri profunde ale populației, iar urmările au fost tragice. Cel mai de notorietate astfel de exemplu este ascensiunea lui Adolf Hitler la puterea absolută, în anii ’30.

În lunile care au precedat moartea lui Paul von Hindenburg, al doilea președinte al Republicii de la Weimar (prima republică federală germană, înființată în 1919, după Primul Război Mondial), care a survenit la 2 august 1934, problemele economice atinseseră apogeul: nu se mai găsea mâncare, prețurile erau foarte mari, șomajul era ridicat, multe firme dăduseră faliment. Iar situația dura deja de câțiva ani, după cum scrie The Economist într-un articol publicat acum doi ani. Evident, în aceste condiții nemulțumirea socială era aproape de paroxism. Adolf Hitler știa cum să profite de aceste probleme economice: în anii ’20, într-o perioadă caracterizată de hiperinflație, Patidul Național-Socialist (naziștii), deși nu avusese o ascensiune fulminantă, reușise să intre în Reichstag (camera inferioară a Parlamentului). Profitul politic semnificativ a fost însă consemnat de Hitler într-o perioadă de deflație, la începutul anilor 1930. Promisiunile sale de a rezolva problema șomajului și a stabiliza prețurile au prins la public.

În data de 4 august 1934, la două zile de la moartea lui von Hindenburg, un titlu de ziar suna astfel: ”Astăzi Hitler este toată Germania”, potrivit unui articol publicat în Der Spiegel. Adolf Hitler abolise instituția prezidențială și obligase armata să-i jure supunere necondiționată.

Dezbatere Forbes: Ce fel de premier are nevoie România? Cum ar trebui să arate Guvernul care să scoată țara din impas? Unde găsim politicieni?”

Dictatorul nazist devenise Cancelar al Germaniei în data de 30 ianuarie 1933. Important, în contextul de azi al protestelor și provocatorilor, este că Adolf Hitler a ajuns în cea mai importantă funcție a statului german în urma unei perioade de câteva luni de instabilitate politică, după ce naziștii obținuseră, la alegerile din vara anului 1932, pe fondul crizei economice și nemulțumirii populației, un succes răsunător. Ce a urmat după preluarea puterii absolute de către Adolf Hitler este istorie, mai bine spus cea mai întunecată perioadă a istoriei.

Această perioadă ilustrează fără echivoc cum instabilitatea politică și lipsa unor lideri autentici pot duce cu ușurință la acapararea și folosirea protestelor și nemulțumirilor legitime ale populației de către forțe extremiste. De aceea, este important ca liderii politici din România – în special președintele Klaus Iohannis, cel care anul trecut a fost portdrapelul celor care doreau schimbarea clasei politice românești – , dar și cei ai protestatarilor, să ajungă cât mai repede la un plan de acțiuni care să garanteze stabilitatea politică și economică și să nu permită manifestarea forțelor extremiste.

Foto:Mihocphoto | Dreamstime.com  Protests In Bucharest For Colectiv Victims Photo

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii