Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Proteste la Atena împotriva austerității

În capitala elenă mii de persoane au manifestat ieri, în fața Parlamentului, pentru a îi cere premierului să reziste presiunii la care îl supun creditorii internaționali de a accepta și alte măsuri de austeriate pentru a debloca următoarea tranșă de împrumut, informează Reuters.
shutterstock_161791133

Steagurile grecești și sloganurile „Poporul nu o să fie șantajat, țara noastră nu este de vânzare și nu euro” însoțite de cântece au fost nelipsite în Atena.

Organizat de susținătorii partidului lui Tsipras, Syriza, protestul a avut loc cu o zi înainte de Summitul de la Bruxelles în care se va hotărî situația Greciei.

Premierul elen, Alexis Tsipras, încearcă să deblocheze fondurile rămase de 7,2 miliarde de euro din programul de susținere financiară de 240 de miliarde de euro convenit cu Uniunea Europeană și FMI în 2010, însă creditorii au condiționat acordarea tranșei de adoptarea unor reforme de austeritate.

Oficialii FMI au susținut în mod repetat că modificarea programului de returnare a împrumutului ar putea fi efectută doar în cadrul unei revizuiri mai ample a întregului pachet de bail out încheiat cu UE, Banca Centrală Europeană și FMI în 2010. Eșuarea negocierilor ar putea duce la intrarea în incapacitate de plată a țării și chiar la ieșirea din zona euro.

Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii