FacebookTwitterLinkedIn

Aproximativ 4.000 de persoane au participat la mitingul de la Bișkek, capitala țării, iar în alte două orașe au avut loc proteste mai mici, a informat presa locală, relatează Euronews.

Un grup de tineri a încercat să străpungă porțile unui complex guvernamental care găzduiește atât parlamentul, cât și biroul prezidențial. Poliția a folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene, iar zeci de persoane au fost rănite în confruntările cu poliția.

Rezultatele preliminare ale alegerilor de duminică au arătat că doar cinci partide din 16 au câștigat locuri în parlament, majoritatea voturilor fiind obținute de două partide care au fost acuzate de cumpărarea lor.

12 partide vor noi alegeri

Organismul de monitorizare a alegerilor din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a declarat, luni, într-un raport că „drepturile și libertățile fundamentale au fost în general respectate” la alegerile din acest an din Kârgâzstan, dar că „acuzațiile credibile de cumpărare a voturilor rămân o preocupare serioasă.”

Totodată, 12 partide au semnat luni un document prin care solicită autorităților să anuleze rezultatele alegerilor și să organizeze altele noi. Președintele Kârgâzstanului, Sooronbai Jeenbekov, a convocat marți dimineață o întâlnire cu liderii tuturor celor 16 partide.