FacebookTwitterLinkedIn

Ora 16.03. Protestul AUR împotriva introducerii certificatului COVID-19 la locul de muncă s-a mutat în fața Guvernului. La această oră, câteva sute de oameni protestează în fața Palatului Victoria.

Ora 14.00. Protestul nu a fost autorizat, potrivit Ministerului Afacerilor Interne. Instituția a mai precizat că au reușit să pătrundă aproximativ 200-300 de manifestanți în curtea Palatului Parlamentului, după ce o poartă a cedat și încuietoarea s-a rupt.

Reacția Guvernului. Premierul Ciucă i-a cerut ministrului de Interne “să protejeze integritatea instituțiilor statului și să descurajeze orice tip de violență”.

Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituție, dar acesta trebuie să fie pașnic și să se încadreze în limitele legii. Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne și i-a cerut să protejeze integritatea instituțiilor statului, aplicând legea și descurajând orice tip de violență, având ca prioritate protejarea românilor”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

După ora 13.00, liderul partidului politic AUR a anunțat că protestul de la Parlament s-a terminat, iar manifestanții merg spre Guvern și la Cotroceni. “Protestul de la Parlament s-a terminat, ne mutăm la Guvern la domnul Ciucă. El vrea să-și asume răspunderea pe Certificatul verde. Respingem această cale de a impune certificatul fără vot. Vom continua la domnul Ciucă”, a anunțat George Simion.

Întrebat la Digi 24 cum a fost posibil ca aproximativ 100 de persoane să intre în curtea Parlamentului, Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București Alexandru Iacob a răspuns: “Nu vreau să lansez eu supoziții cine a greșit și cum s-a produs evenimentul. Vom face verificări privind modul de desfășurare a misiunii. Este o decizie pe care o ia comanda unității”.

Protestatarii s-au împărțit în grupuri și au înconjurat clădirea Palatului Parlamentului. O parte dintre ei au reușit să intre în curtea Senatului, unde accesul publicului nu este permis. Ei au scandat “Libertate” și “România, trezește-te”.

“Veniți, suntem mulți, suntem foarte mulți în fața Parlamentului (…) Acum e momentul să blocăm această prostie de certificat şi restricţii inumane”, a transmis George Simion, liderul AUR, aflat la protest, într-un video live pe Facebook.

CONTEXT:

Guvernul discută un nou proiect de lege, inițiat de Alexandru Rafila, privind introducerea certificatului COVID la locul de muncă. Certificatul ar fi introdus în momentul înregistrării unei creşteri susţinute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri, cu un coeficient de 1,5. 

”Acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenţilor economici la situaţia creată de introducerea certificatului COVID-19 şi va fi favorabilă controlului pandemiei. Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creşteri susţinute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5, iar renunţarea la el se va face după ce trendul devine descendent, iar incidenţa cumulată scade sub 1″, a transmis Ministerul Sănătății luni seară.

Potrivit proiectului de lege, testarea gratuită a angajaților trebuie să fie realizată pentru o perioadă de maxim 45 de zile, prin acordarea unor tichete tip vouchere în valoare de 50 de lei (per unitate).

Certificatul verde se eliberează în urma vaccinării cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2, cu dovada trecerii prin boală, ori cu rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabil 72 de ore) sau antigen rapid (valabil 48 de ore).

FOTO: Octav Ganea