FacebookTwitterLinkedIn

Documentul a fost semnat în cadrul reuniunii informale a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), care a avut loc în perioada 15-16 septembrie 2017.

Miniştrii finanţelor şi economiei din Uniunea Europeană au dezbătut provocările internaționale privind impozitarea întreprinderilor în contextul economiei digitale. Uniunea Europeană trebuie să facă paşi importanţi în sensul unei reforme mai ample a normelor fiscale internaţionale care să depășească deficienţele legislative în acest domeniu”, au precizat reprezentanții Ministerului de Finanțe.

Ulterior mai multe state membre s-au alăturat acestei inițiative, au mai spus reprezentanții Finanțelor.

Vor fi continuate lucrările pe acest subiect la nivelul Consiliului în vederea adoptării unor concluzii ale Consiliului în luna decembrie a.c., iar Comisia va pregăti o propunere legislativă”, au adăugat reprezentanții Ministerului de Finanțe.

Alte teme de pe agenda reuniunii au vizat măsurile necesare pentru aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare.

Discuţiile s-au axat pe posibilele soluții de maximizare a eficacității finanțelor Uniunii Europene. La nivel comunitar se consideră că este necesară identificarea unui echilibru între responsabilitățile naționale privind politica economică și financiară și necesitatea manifestării de solidaritate europeană”, au completat reprezentanții Finanțelor.

Miniştrii de finanţe au discutat şi despre Uniunea piețelor de capital, în contextul noilor evoluţii tehnologice în domeniul IT în prestarea de servicii financiare, precum și despre Uniunea Vamală, prin prisma eficienței costurilor și sustenabilitatății sistemelor IT.