FacebookTwitterLinkedIn

Istoricul proprietății ne prezintă o bijuterie arhitecturala care poartă semnătura arhitectului Paul Smărăndescu.

Între 1912-1913 se ridica în zona Piața Romană  una dintre cele mai elegante reşedinţe în stil eclectic beaux-arts din portofoliul arhitectului Paul Smărăndescu, la comanda familiei Pherekyde. Smărăndescu a propus mai multe stiluri pentru faţade, cel francez câştigând în defavoarea neoromânescului.

Casa ocupa o suprafaţă de 360 mp, având un alt corp dependinţă şi un garaj.  Proprietarul iniţial se numea Mihai Pherekyde (1877-1952) şi era fiul lui Scarlat Pherekyde, Preşedintele Curţii de Casaţie şi al Elenei Marghiloman, doamnă de onoare a Reginei Elisabeta şi binecunoscută filantroapă. Prin mama sa, Mihai Phereyde era nepotul omului politic conservator Alexandru Marghiloman (prim-ministru al României in 1918).

Arhitectul Paul Smărăndescu de la a cărui naştere vom sărbători în curând 140 de ani, a proiectat mai multe reşedinţe pentru familia Pherekyde.

Atunci când publică albumul cu lucrările sale (1942), Smărăndescu, aminteşte că proprietatea  aparţinea inginerului Ion Gigurtu.
Ion Gigurtu a condus Societatea Minieră “Mica” (1920-1948) şi a deţinut şi importante funcţii politice, ajungând chiar să conducă Consiliul de Miniştri în 1940.  În lipsa accesului la contracte de vânzare-cumpărare, nu se cunoaşte momentul în care Gigurtu a devenit proprietar în al imobilului din zona Piața Romană, însă putem constata următoarele: în Almanach du High-Life 1923, M. Pherekyde apare încă proprietar al acestei locuințe, pe când în Almanach du High-Life 1924 la adresa locuia deja familia Gigurtu.

Putem deci presupune că Gigurtu ar fi putut să cumpere direct de la Pherekyde, dacă acesta s-a mutat în 1923-1924.   Se păstrează o intervenţie din perioada interbelică, cel mai probabil la comanda sa. Urcând scara monumentală privirile ne sunt atrase de un panou decorativ de mari dimensiuni, care se constituie ca un perete vitrat. Poartă semnătura arhitectului Duiliu Marcu şi a fost realizat în atelierul Gaetan Jeannin din Boulogne-Billancourt, renumit pentru lucrările Art Deco.

Comparând cu o fotografie de epocă a exploatării aurului din Brad (Arhiva “Replica Hunedoara”), putem să presupunem că panoul reprezintă o panoramă atât de dragă proprietarului casei încât a cerut să îi decoreze spaţiile private. (sursa: arhivadearhitectura.ro, asociatiaistoriaartei.blogspot.com)

În zilele noastre, imobilul a fost sediul unor importante instituții, atât de stat cât și private, având o suprafață construită generoasă de 2000mp și o suprafață de teren de 2100mp.