FacebookTwitterLinkedIn

Consiliul Concurenţei a anunțat că analizează preluarea companiei Covi Construct 2000 de către Ligatne Limited (Cipru). Prin această tranzacţie, Ligatne achiziţionează toate părţile sociale ale Covi Construct 2000, cu sediul în Voluntari, de la acționarii actuali, respectiv Forsalos Holdings Limited, controlată de Elena Raluca Pătraşcu și Mircea Săndulescu.

Preţul total brut de cum­părare al păr­ţilor sociale achiziționate este de 8,875 de milioane de euro, potrivit datelor din Mo­nitorul Oficial.

Ligatne Limited controlează un grup de societăţi active în domeniul distribuţiei şi furnizării de gaze naturale, precum şi al serviciilor conexe specifice domeniului. Activitatea de bază a societății este specifică unui holding și unei companii de investiții.

În România, Ligatne Limited nu desfăşoară în mod direct activităţi de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale în România.

Ligatne este deţinută de Serenity Resources Limited, care face parte din portofoliul fondului de investiţii Emma Capital, controlat de omul de afaceri ceh Jiří Šmejc.

Emma Capital deține 90,85% din Gaz Sus Group, care este compus din trei companii: Gaz Sud, Grup Dezvoltare Retele și Premier Energy (fosta Petrom Distribuţie Gaze). Premier Energy se află în curs de fuziune prin absorbție a companiei Gaz Sud, astfel că, începand cu data de 1 ianuarie 2018, activitățile tehnice, comerciale, precum și emiterea facturilor au fost preluate de prima companie.

Covi Construct 2000 are ca domeniu principal de activitate comercializarea combustibililor gazoşi prin conducte, operând pe piața gazelor naturale în calitate de furnizor şi distribuitor de gaze naturale, începând cu anul 2013. Societatea desfăşoară şi activităţi conexe distribuţiei de gaze naturale, cum ar fi: lucrări de branşare la sistemul de distribuţie a gazelor natural şi lucrări de execuţie a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale.

În conformitate cu prevederile Legii concurenţei nr. (21/1996), operaţiunea propusă este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei. Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, se mai scrie în comunicatul de presă al Autorității pentru Concurență.