Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Cariere |
|

Proiectul M.A.M.A., ca măsură de fidelizare a angajaților

Proiectul M.A.M.A., Model Aplicat pentru Maternitate Activă,  va ajuta femeile să îşi păstreze sau găsească locuri de muncă, în timpul sau după perioada de îngrijire a copiilor sau a altor membri ai familiei.
femeie cariera copil

În România, 25% dintre mame nu muncesc (potrivit EU-LFS data 2010, ad hoc module ‘Reconciliation between work and family life’), ceea ce înseamnă o pierdere consistentă în PIB, iar tendința este în creștere. Pentru 80% dintre acestea, costurile formale de îngrijire (serviciu tip creșă) sunt prea mari.

Este motivul pentru care Centrul de Analiză și Inovare Economico-Socială – CAIES, în parteneriat cu Asociația Catalactica – Filiala București, au lansat proiectul M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă, care  va ajuta 540 de femei din regiunea București – Ilfov să îşi păstreze sau găsească locuri de muncă, în timpul sau după perioada de îngrijire a copiilor sau a altor membri ai familiei. Proiectul include şi tinerele care își planifică acum maternitatea și care se expun, astfel, riscului de a-și pierde locurile de muncă sau celui de a fi angajate ulterior pe posturi sub calificarea lor și, implicit, mai prost plătite.

Bugetul total al proiectului este de peste 2,1 milioane de lei, iar valoarea finanțării neramburabile este de 2127923 lei. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni!”.

Ca o măsură concretă de sprijinire a mamelor în menținerea locurilor de muncă, în cadrul proiectului va fi creat un Centru de Alăptare – Baby Office, pentru copii sugari, plasat în proximitatea locurilor de muncă a unora dintre mame (fabrică, clădire de birouri etc.). Acesta va permite mamelor reîntoarcerea la locul muncă în cel mai scurt timp posibil, și va facilita acestora deplasarea facilă pe perioada zilei, alternat cu programul de lucru, să alapteze sugarii.

Serviciul va fi promovat și în rândul a 100 de angajatori, ca măsură de fidelizare a angajaților prin mărirea opțiunilor în cadrul pachetului salarial, dar și ca măsură de CSR. În cadrul Centrului vor fi create patru locuri de muncă flexibile (normă parțială pentru 4 dintre femeile care au beneficiat de calificare/recalificare în ocupația de îngrijitor de copii în cadrul proiectului).

În acelaşi timp, proiectul îşi propune să dezvolte o campanie de conștientizare în rândul femeilor și partenerilor sociali (în special angajatori membri ai patronatelor) asupra discriminării femeii la locul de muncă și riscurilor asociate acesteia, precum și a muncii flexibile.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii