Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

Proiectul de lege privind transpunerea directivei serviciilor mass-media audiovizuale a fost lansat în consultare publică

Ministerul Culturii a supus dezbaterii publice la 25 martie proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului și a Ordonanței Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, cu termen pentru observații 5 aprilie 2021, informează Media Expres.
servicii mas media

Proiectul poate fi accesat online la adresa AICI.

La o primă vedere, proiectul modifică fundamental Legea audiovizualului, acordând CNA atribuții pentru reglementarea conținutului audiovizual online dar și intervenția posibilitatea de a soma radiodifuzorii TV licențiați în alte state UE.

Legea cinematografiei este adaptată doar în ce privește taxarea serviciilor de tipul Netflix, Prime Video, HBO GO etc. privind alimentarea fondului de producție cinematografică și de televiziune din România, notează Media Expres.

România se află în prezent în procedura de Infringement, având obligația de a transpune până în 19 septembrie 2020, în legislația națională, Directiva 2018/1808 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 noiembrie 2018, de modificare a Directivei 2010/13/UE privind coordonarea anumitor dispoziții stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale).

Un prim proiect a fost retras in primăvara anului 2020 fără prea multe explicații de pe site-ul Ministerului Culturii, după izbucnirea pandemiei cu Covid-19.

Toți cei interesați pot transmite propuneri și observații la adresa de e-mail legislativ@cultura.ro. Toate sugestiile primite vor fi analizate de compartimentele de specialitate ale Ministerului Culturii, se mai arată în comunicat.

Directiva 1808 / 2018 (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale) este rezultatul unui proces complex de negociere, în care au fost implicate la nivel european ministerele culturii, centrele naționale de cinematografie ale statelor membre, autoritățile naționale de reglementare în domeniul audiovizualului, autoritățile pentru protecția consumatorilor etc.

Potrivit proiectului supus în dezbatere publică, Dispozițiile naționale de transpunere Directivei se vor regăsi în: Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului şi a Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia (Proiectul); Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, Legea nr. 134/2010 – Codul de procedură civilă și în Constituţia României.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii