Acest premiu i-a fost înmânat președintei ARC, istoricul Anca Beatrice Todireanu, de directoarea Administrației Fondului Cultural Național, Irina Cios.
În competiția pentru câștigarea acestui Premiu, juriul a ales 5 proiecte din întreaga țară, urmând să lase publicul să aleagă câștigătorul, prin vot online. Asociația România Culturală a câștigat 70% din totalul voturilor exprimate pentru proiectul „Regina Soldat”.
„Regina Soldat” este un proiect complex, ce constă în realizarea unor ateliere educaționale și excursii tematice (la care au participat deja 250 de elevi din țară), cât și organizarea unor sesiuni, precum Sesiunea omagială ce s-a desfășurat în luna octombrie 2017 în Aula ASE-ului, la care au participat ambasadori, secretari de stat, profesori universitari și directori de instituții culturale reprezentative din România.
O altă componentă o reprezintă și expoziția de fotografie intitulată „REGINA SOLDAT”. Cele 45 de panouri, care o compun, o reprezintă pe Regina Maria în perioada Primului Război Mondial, expuse, până în prezent, la Muzeul Țării Oașului din Negrești, Academia de Vară de la Vălenii de Munte, Castelul Pelișor, Teatrul Național din București și Muzeul Brăilei „Carol I”. De ziua de naștere a Reginei Maria, pe 29 octombrie, ARC a realizat un atelier educațional chiar în Sinaia, unde au participat 100 de cursanți aduși din București, printre care s-au numărat și elevi cu deficiențe de auz, deficiențe de vedere și copii orfani.
„Ca un element de noutate, vă spunem că ARC a fost onorată să devină partener de proiect la piesa de teatru „Ileana, Principesă de România”, regizată și jucată excepțional de Liana Ceterchi, pe care vă invit să o vizionați”, declară Anca Beatrice Todireanu, președinta Asociației România Culturală.