Cautare
, Staff

Artă & Cultură |
|

Proiecție eveniment a filmului „Maria, inima României” la Institutul Francez din București

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Tratatul de Pace de la Versailles (1919-2019), marți, 3 septembrie, a avut loc la Institutul Francez din capitală o proiecție specială a filmului „Maria, Inima României”. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț Franceză și de compania Chainsaw Film Production, cea care a produs documentarul.
image1
Filmul istoric documentar a avut premiera pe Protv la 1 decembrie 2018. În cadrul evenimentului a fost prezentată varianta lungă, de 77 de minute, în prezența Președintelui Camerei de Comerț Franceze, Francois Coste, a directorului Institutului Francez Helene Roos și a producătorilor filmului John Florescu, Viorel Chesaru si Dan Drăghicescu. La proiecție au mai participat alături de invitatii CCIFER, Camera de Comerț Eleno-Română, istoricul și profesorul Adrian Niculescu și cercetătorul și editorul filmului Mircea Lacatuș.

 

„Maria, Inima României” spune povestea rolului politic deosebit de important, dar şi a vieţii private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, s-a căsătorit cu Prinţul Moştenitor al României în 1893. A condus ţara în timpul ororilor Primului Război Mondial, când teritoriul a fost invadat de Germania şi ţara aproape a încetat să existe. Când, printr-o remarcabilă răsturnare de situaţie, România şi-a dublat dimensiunile, în 1918, Maria a câştigat recunoașterea internaţională pentru noua Românie Mare. A reuşit acest lucru mergând la Paris, la Conferinţa de Pace din 1919 şi pledând cauza ţării ei în faţa Președintelui SUA Woodrow Wilson şi a Primului Ministru Britanic Lloyd George.

În tot acest timp, Regina Maria a avut de suferit pe plan personal. Fiul său, Carol, şi-a dispreţuit părinţii, iar când a devenit Rege și-a alungat mama de la curte. După ce comuniştii au ajuns la putere, în 1945, au şters-o din istorie.

Documentarul este narat de actorul Marcel Iureș; conține opinii ale Majestății sale Margareta, Custodele Coroanei României, ale istoricului Neagu Djuvara, ale Președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop și ale altor specialiști din Oxford, New York, Washington, Budapesta, Florida sau Moscova. Documentarul cuprinde și imagini colorizate din timpul Primului Război Mondial și vocea Reginei Maria fără distorsionările cauzate de tehnologia anilor ’20.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii