Cautare
, Staff

Cariere |
|

Salariile bugetarilor crescute cu 20% și ale artiștilor cu 50%, de la 1 februarie. Ce alte beneficii sociale mai introduce Executivul?

Salariile brute ale celor mai mulți funcționari publici vor fi majorate, începând cu 1 februarie, cu 20%, faţă de cele din prezent, potrivit unei Ordonanţe de Urgență a Guvernului, care introduce mai multe beneficii sociale și care a fost adoptată astăzi de Executiv.
 aboneaza-te
bani_lei.jpg

Noua majorare a salariilor funcționarilor nu va fi acordată primarilor, viceprimarilor, vicepreședinților și președinților de consilii județene. În plus, nici parlamentarii, miniștrii și președintele nu vor primi salarii mai mari de la 1 februarie.

Aceelași proiect de act normativ prevede că artiștii care lucrează la instituțiile publice vor primi salarii brute cu 50% mai mari în februarie 2017, decât în ianuarie 2017.

În plus, cele două majorări, de 20% și de 50%, vor fi aplicate și sporurilor, indemnizaţiilor şi altor elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut al funcționari, respectiv al artiștilor.

De asemenea, angajăriile de funcționari publici nu mai sunt înghețate la nivelul din 31 decembrie 2014, potrivit noii OUG. Prin neadoptarea propunerii 1.010 de localități ar urma să disponibilizeze 2.408 de persoane, însă, prin adoptarea măsurii, 444 de unități administrativ-teritoriale ar putea angaja maxim 1.194 de persoane, se precizează în Nota de fundamentare a noii OUG. De asemenea, potrivit ordonanței de urgență, numărul maxim de posturi al unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale se revizuiește de către prefect, anual, numai în cazul în care numărul maxim de posturi, rezultat ca urmare a creșterii numărului de locuitori, este mai mare decât cel stabilit în anul anterior”, se menționază într-un comunica de presă al Executivului.

Noul act normativ prevede că punctul de pensie va fi majorat cu 9%, începând cu 1 iulie 2017, urmând să fie de 1.000 de lei. În plus, pensia socială minimă va fi de 520 de lei, de la 1 martie, față de 400 de lei, în prezent.

Studenții vor putea călători gratuit pe liniile CFR, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, de la 1 februarie.

În plus, bursele sociale ale studenților fi majorate de la 83 de lei până la 201 lei, dacă aceștia sunt la zi și la fără taxă.

Finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate potrivit Legii nr. 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale”, se scrie într-un comunicat de presă al Guvernului. Până acum, finanțarea se asigura în proporție de maxim 90% de la bugetul de stat.

Ca urmare a măsurilor propuse prin proiectul de ordonanță de urgență se estimează creșterea puterii de cumparare, cu un impact pozitiv asupra consumului și implicit asupra veniturilor de circa 1,8 miliarde de lei, rezultând astfel un impact net din aplicarea acestor măsuri de 3,3 miliarde de lei. Finanțarea măsurilor propuse prin proiectul de ordonanță de urgență se asigură din sumele alocate prin legile bugetare anuale”, se subliniază în Nota de fundamentare a noii OUG.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii