Cautare
, Contributor

SmallBusiness |
|

Proiect de 3 mil. lei pentru simplificarea barierelor administrative

Maria Grapini.jpg
Direcția Mediului de Afaceri din cadrul Ministerului Economiei a anunțat lansarea unui proiect în valoare de 3 milioane de lei pentru identificarea și simplificarea barierelor administrative cu care se confruntă mediul de afaceri.

,,Vom avea o întalnire cu toate asociațiile patronale pentru a comunica modalitatea de lucru a acestui proiect. Trebuie să fie partenerii noștri pentru că identificarea și simplificarea acestor bariere administrative, care nu pot fi făcute decât cu beneficiarii. Eu provin din mediul privat și reclamam și eu barierele administrative”, a declarat Maria Grapini (foto), Ministrul delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii mediu de afaceri și turism.

,,La finalul proiectului vrem să avem un set de măsuri pe care să le punem pe masa Guvernului și să trecem în mod practic la realizarea reducerii și simplificării barierelor administrative. Am reușit să cuprindem în acest proiect reducerea procedurilor administrative referitoare la obținerea de autorizații, aprobări și avize. Chiar și Uniunea Europeana se gândește la acest aspect, iar România, ca stat membru UE, pe de o parte și-a asumat obligația ce deriva din politicile europene care vizeaza un bun cadru de reglementare și de asigură un mediu atractiv pentru investitorii străini”, mai spune Grapini.

Printre activitățile proiectului se număra: realizarea a două sondaje de evalualre sociologică, la nivel național, a percepției mediului de afaceri, privind cadrul legislativ și de reglementare, aplicate pe un eșantion de minim 500 entități; realizarea a două studii de evaluare a impactului barierelor administrative; elaborarea unui studiu de evaluare a percepției instituțiilor administrative publice; un raport de evaluare a politicilor publice; organizarea unor sediuni de dezbatere, de instruire și de mediatizare.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 18 luni, în București.

,,Proiectul se va încheia prin lansarea unui manual. Direcția Mediului de Afaceri, în momentul în care terminăm acest proiect, trebuie să aibă și beneficiul unei instruiri, încât să nu fie nevoie să luăm un alt proiect de la capăt. Direcția Mediului de Afaceri va rămâne cu un manual de proceduri pe care după finalizarea proiectului îl aplică. Acesta este unul din scopurile proiectului. Nu vrem ca întotdeauna să apelăm la alte firme care să facă munca Direcției Meidiului de Afaceri. Acest proiect se face acum printr-un parteneriat cu o firmă de consultanță, sunt bani europeni aici, dar, așa cum am criticat faptul că se consumă bani europeni pe aceleași proiecte de mai multe ori, trebuie ca DMA să rămână cu acest manual ca apoi să poată să facă permanent acest lucru, pentru că nu putem să eliminăm procedurile europene care sunt obligatroii”, explică Maria Grapini.

În ceea ce privește așteptările legate de rezultatul proiectului, Ministrul delegat pentru IMM-uri a declarat că mediul de afaceri va fi cel care în final va da un verdict, dacă proiectul a meritat investiția sau nu.

,,Până la urmă cea mai bună notă ne-o dă mediul de afaceri dacă va vedea că există o diferență la finalul proiectului”, spune Grapini.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii