Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Profitul net al OTP Bank România s-a dublat, în primul trimestru, față de trimestrul similar din 2016

Profit net al OTP Bank România a crescut cu 116%, până la 19,13 milioane de lei, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut, fiind al doilea cel mai mare venit trimestrial înregistrat vreodată, conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate  în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului.
shutterstock_OTP-Bank-Ungaria-mic

Față de trimestrul patru al anului trecut, profitul net s-a redus cu 339%.

Profitul operațional a crescut cu 45%, în aceeași perioadă, până la 43,12 milioane de lei, ca urmare a creșterii venitului total cu 5% și a scăderii costurilor operaționale cu 12%.

În veniturile totale, în primul trimestru, venitul net din dobânzi s-a mărit cu 5%, față de accelași trimestru de anul trecut, și cu 4% de la un trimestru la altul, până la 104,7 milioane lei. Dintre veniturile totale, 74%, aproape 78 de milioane de lei, provin din dobânzi, care au urcat cu 5%, față de aceelași trimestru de anul trecut, iar venitul din comisioane a fost de 11,24 milioane de lei, cu 8% peste primul trimestru al anului trecut. 

În linie cu tendințele generale ale pieței, ratele depozitelor s-au redus de la un trimestru la altul”, se subliniază în raportul Grupului OTP.

Activele băncii erau de aproape 8,67 miliarde de lei, la sfârșitul lunii martie, cu 1% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Banca avea o cotă de piață de 2,2% la finele anului trecut, apropiată de cea de 2,3%, de la finele anului anterior.

Cheltuielile operaționale s-au moderat cu 12%, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, până la aproape 61,6 milioane de lei. De asemenea, costurile de amortizare au scăzut cu 31%, de la an la an, iar cheltuielile administrative s-au redus cu 5%, de la an la an.

Costurile totale de risc au crescut cu 20%, de la an la an, până la aproape 15,6 milioane de lei, influențate atât de provizioane mai mari, pentru eventuale pierderi din credite, cât și de alte provizioane. Cu toate acestea, costurile totale de risc au scăzut cu 57%, de la un trimestru la altul, în mare măsură datorită efectului de bază al altor provizioane pentru litigii din trimestrul al patrulea.

Volumul de credite cu DPD90+ ajustate la cursul de schimb valutar și fără vânzări și remiteri a crescut cu 22 milioane de lei, în special pe segmentul corporate, în primul trimestru, respectiv cu 4%, față de același trimestru al anului trecut, până la aproximativ 7,66 miliarde de lei, dintre care 5,62 miliarde de lei din retail.

Volumele de depozit ajustate la cursul de schimb valutar au crescut cu 4%, de la an la an, dar au scăzut cu 2% de la un trimestru la altul, în principal datorită ieșirilor de retail (cele din urmă s-au redus cu 3%, de la trimestru la trimestru), până la aproape 4,8 miliarde de lei.

Rata de adecvare a capitalului băncii a fost de 16,3%, ceea ce semnifică o îmbunătăţire de 1,9%, față de trimestrul anterior.

OTP Group a obținut, în primul trimestru al acestui an, un profit net de 977 milioane de lei, cu o creștere de 40%, de la an la an, și de 136%, de la trimestru la trimestru, datorită reducerii costurilor de risc și a moderării ratei efective de impozitare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii