FacebookTwitterLinkedIn

Reprezentanții băncii susțin că rezultatul pe plus se datorează unei bune performanţe operaţionale şi îmbunătăţirii continue a calităţii portofoliului.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, se consemnează o scădere determinată, în principal, de efectul de bază rezultat din reluări substanţiale de provizioane de risc și din înregistrarea unor venituri consistente din vânzarea unor participații în primele nouă luni ale lui 2016”, au precizat reprezentanții BCR.

Rezultatul operaţional a fost de 1,072 de miliarde de lei (235,5 milioane de euro), cu 0,4% mai mare decât în anul precedent, când s-a situat la aproape 1,08 miliarde de lei (238,1 milioane de euro), în principal ca urmare a unor cheltuielilor operaționale mai mici.

Pe segmentul retail, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 4,1 miliarde de lei, ca urmare a vânzarilor de credite atât negarantate, cât şi garantate.

Creditele garantate au fost susținute în mod consistent de programul Prima Casă, în baza noilor alocări de plafoane de garantare și, în consecință, a tragerilor mai mari de credite în cel de-al treilea trimestru, o evoluție care este de așteptat să continue și în trimestul IV. Aceste vânzări au contribuit la o creștere a volumului de credite nete acordate segmentului retail cu 3,6% faţă de decembrie 2016”, au menționat reprezentanții BCR.

Pe segmentul de finanţări pentru companii, BCR a acordat 1,9 miliarde de lei volume noi de credite înregistrate in bilanţ. Pe co-finanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene, BCR deţine un portofoliu de 7,82 miliarde lei co-finanţări acordate.

Creşterea portofoliului de credite corporate este susţinută, în continuare, de un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicată, cu o trecere dinspre credite pentru capital de lucru către un volum mai mare de credite pentru finanțarea investițiilor, volumul creditelor corporate avansând cu 1,3%, față de decembrie 2016”, au detaliat reprezentanții BCR.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 3,3%, la 1,31 miliarde de lei (288,08 milioane euro), de la 1,356 de miliarde de lei (302,45 de milioane de euro), în primele nouă luni din 2016, în contextul rezolvării continue a portofoliului de credite neperformante şi un mediu încă dominat de rate de dobandă scăzute.

„Rata creditelor neperformante de 10,5%, la 30 septembrie 2017, a scăzut semnificativ de la 13,3%, la 30 septembrie 2016, și 22,2%, la 30 septembrie 2015, grație reducerii stocului de credite neperformante prin recuperări, însănătoşiri, vânzări de portofolii NPL şi scoateri în afara bilanţului. Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit în continuare, până la nivelul de 94%, la 30 septembrie 2017, în timp ce gradul de acoperire total, incluzând valoarea garanțiilor, a ajuns la 125,5%”, au explicat reprezentanții BCR.

Rata de adecvare a capitalului conform standardelor locale (BCR Banca) s-a situat la nivelul de 23,1% în august 2017, semnificativ peste cerinţele obligatorii ale Băncii Naţionale a României.

De asemenea, rata de adecvare a capitalului calculată în conformitate cu standardele de raportare IFRS de 22,3% (Grup BCR) în iunie 2017, arată clar puternica adecvare a capitalului BCR şi susţinerea sa continuă de către Erste Group. În acest sens, BCR se bucură de una dintre cele mai solide poziţii de capital şi finanţare dintre băncile româneşti. BCR îşi va menţine rata de solvabilitate ridicată, dovedind astfel capacitatea şi angajamentul de susţinere a creşterii intermedierii financiare pe ambele segmente retail şi corporate, consolidând şi mai mult capacitatea de generare a veniturilor din activităţile de bază”, au subliniat reprezentanții BCR.

Creditele si avansurile acordate clienților au crescut cu 2,5% la 33,1 miliarde de lei (7,197 de miliarde de euro), la 30 septembrie 2017, de la 32,29 de milioane de lei (7,11 de miliarde de euro), la 31 decembrie 2016, ca urmare a unor volume crescute de credite pe ambele segmente retail si corporate.

Depozitele de la clienţi  au scăzut cu 1,2%, la 47,64 de miliarde de lei (aproape 10,36 de miliarde de euro), la 30 septembrie 2017, faţă de 48,23 de miliarde de lei (10,62 de miliarde de euro), la 31 decembrie 2016, ca urmare a unei reduceri a depozitelor corporate.

Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanţare diversificate, incluzând compania mamă. BCR are în plan să păstreze concentrarea asupra creditării în lei, prin creșterea continuă a ponderii creditelor acordate în moneda locală, deja majoritare în portofoliul total de credite al băncii, utilizând pe deplin capacitatea puternică de autofinanțare în lei”, au adăugat reprezentanții BCR.