FacebookTwitterLinkedIn

Veniturile operaționale ale Băncii Transilvania (simbol bursier: TLV), care pe 16 februrarie împlinește 23 de ani, au ajuns la 2,82 miliarde lei, cu 2,47% mai mult decât în perioada anterioară, însă profitul net s-a redus cu aproape 49%, până la 1,23 miliarde lei, incluzând venitul din creanțe din impozit amânat, potrivit datelor publicate pe Bursa de Valori București.

La nivelul Grupului Financiar Banca Transilvania, veniturile operaționale au ajuns la 2,987 miliarde lei, cu 4,65% peste cele anterioare, iar profitul net la 1,282 miliarde de lei, cu 47,6% sub cel din perioada anterioară.

Luând în considerare profitul pe anul trecut, solvabilitatea BT ajunsese de 18,5%, iar fără profit era de aproape 15,7%.

„2016 a însemnat o nouă etapă de consolidare a Grupului BT și suntem mulțumiți că a fost un an în care am depășit din nou promisiunile făcute acționarilor noștri. Pentru noi rămâne esențială perfecționarea constantă a relației cu clienții, pentru care vom investi semnificativ în tehnologii de ultimă generație, urmărind simplificarea la maximum a modelului de business. Vom continua să creștem organic, finanțând economia românească, valorificând și pe viitor avantajul competitiv al capacității locale de decizie. O vom face prudent si responsabil, atenți la multiplele provocări ale mediului economic local și european”, a declarat Horia Ciorcilă (foto), președintele Consiliului de Administrație a BT.

Fondatorul BT a mai spus că procesul de consolidare a pieței va continua și că sunt deschiși și interesați de eventuale achiziții, „dar orice decizie de acest tip va fi rațională, va trebui să facă sens pentru noi, respectiv să fie complementară și să adauge valoare”.

La sfârșitul anului trecut, creditele nete ale băncii însumau 27,2 miliarde lei, resursele atrase de la clienți erau de 41,9 miliarde lei, iar, la nivel brut, înainte de înregistrarea scoaterilor în afara bilanțului, creditele BT au crescut cu 10,3%, balansat pe toate liniile de afaceri, astfel că raportul credite/depozite era de 70%.

Banca Transilvania a acordat aproape 175.000 de credite noi pentru retail, IMM și corporate pe parcursul anului trecut, dintre care pentru clienților IMM aproape 18.000.

BT a înregistrat, la 31 decembrie 2016, cheltuieli nete cu ajustări de depreciere și provizioane de 654,2 milioane lei, incluzând impactul scoaterii în afara bilanțului a 1,995 miliarde lei. Cea mai mare parte a provizioanelor înregistrate drept cheltuială pe parcursul anului trecut erau, preponderent, aferente operațiunii de creștere a calității activelor.

Creanța de impozit amânat a crescut, în decembrie 2016, față de raportarea lunii iunie 2016, cu 324,77 milioane lei, cauzată, în cea mai mare parte faptului că în 2016 a fost recunoscută creanța de impozit amânat aferentă câștigului din achiziția Volksbank România, luând în considerare toate condițiile existente din punct de vedere legislativ. Ponderea cea mai mare din suma menționată reprezintă creanță din impozit amânat aferentă câștigului din achiziție.

„În 2016, am reușit să obținem rezultate bune, din punctul de vedere al creșterii organice și al profitabilității, după un an de integrare și fuziune cu Volksbank România. Suntem o bancă de rețea, cu oameni pregătiți care, alături de o tehnologie avansată, servesc nevoilor clienților. Chiar dacă avem ținte mari și planuri ambițioase, menținem politica prudentă de creditare și rămânem la un nivel adecvat de acoperire a expunerilor cu provizioane, a afirmat Omer Tetik, directorul general BT.

Creditele neperformante, cu restanțe mai mari de 90 de zile, reprezintă 4,62% din totalul portofoliului de credite al BT, o înjumătățire, față de 9,75%, la sfârșitul anului anterior, iar NPE conform EBA avea o pondere de 9,84%, la decembrie 2016.

Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente și garanții ipotecare este, în continuare, la un nivel confortabil, de 117,47%, în conformitate cu apetitul de risc al băncii”, susțin reprezentanții băncii cu sediul la Cluj-Napoca.

Ritmul de creștere al veniturilor din comisioane operaționale s-a plasat la 11,4%.

Eficiența operațională BT confirmă trendul înregistrat în anul 2016, raportul cost/venit fiind de 41%. Dacă excludem efectul tranzacției Visa Europe, care se ridica la 185 milioane lei, valoarea indicatorului cost/venit rămâne la o valoare confortabilă, de 44%”, au detaliat reprezentanții Băncii Transilvania.

Banca Transilvania are, la 31 decembrie 2016, un portofoliu de 2,82 milioane carduri, care a generat tranzacții cu aproape 25% mai mari față de perioada similară a anului precedent. Cota de piață a băncii privind volumul tranzacțiilor cu carduri este de aproape 20%. Prin programul de loialitate STAR, Banca Transilvania are un portofoliu de 329.000 de carduri de credit.

Peste 800.000 de persoane folosesc internet banking de la BT, iar aproape 250.000 folosesc mobile banking.