Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering food industry, health industry, agriculture, tourism, FMCG and HoReCa. Have any news tip? Drop me an email at laura.cioba@forbes.ro

Afaceri |
|

Produsele din plastic de unică folosință, interzise în Uniunea Europeană

Din data de 3 iulie 2021, directiva europeană cu privire la limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a intrat în vigoare, astfel că farfuriile, tacâmurile de unică folosință, paiele sau bețișoarele de urechi nu vor mai putea fi comercializate.
Bright,Plastic,Tableware,Isolated,On,The,White,Background

În ceea ce privește țara noastră, momentan, Directiva (UE) 2019/904 referitoare la limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, adoptată în urmă cu doi ani de Parlamentul European, nu a fost transpusă în legislația națională. O ordonanță de Urgență în acest sens așteaptă să fie aprobată de Guvern, notează Agerpres.

“Discutăm despre o chestiune extrem de importantă și urgentă. Teoretic în câteva zile ar fi trebuit să avem în vigoare acest act normativ. Nu suntem în stadiul în care am putea să aprobăm varianta finală, dar înțeleg de la colegi că au avut loc multe discuții, cel puțin interinstituționale și chiar dacă unele dintre feedback-uri au lipsit din partea colegilor de la diverse ministere, trebuie să mergem înainte și să definitivăm textul de act normativ”, a explicat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, la o conferință organizată de Pria Events.

Oficialul a semnalat că “nu prea a primit semnale, nici sprijin” de la Ministerul Sănătății, iar Ministerul Economiei nu știe să calculeze impactul sau consecințele fabricării acestor produse din plastic.

“Nu prea am primit semnale nici sprijin nici de la Ministerul Sănătății, deși țigările și filtrele acelea care sunt single-use practic sunt cumva, într-un fel, în ograda Ministerului Sănătății. Ministerul Economiei, ca în România de obicei, nu știe să calculeze un impact sau consecințele interzicerii producției acestor produse din plastic. Indiferent de abordarea instituțională, noi avem obligația să implementam Directiva și să facem transpunerea în cursul verii. Acest lucru se poate face printr-o Ordonanță de Urgență, dacă ne mișcăm destul de repede și avem un ok din partea asociațiilor, a producătorilor, din partea întregului spectru afectat de transpunerea acestei directive”, a punctat Tanczos.

Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a fost adoptată în urma cu doi ani și prevede zece categorii de produse: bețigașe de urechi, farfurii și tacâmuri de unică folosință, baloane și bețe pentru acestea, ambalaje de mâncare, pahare din plastic pentru băuturi, alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtre de țigări, pungi de plastic, ambalaje din plastic, servețele umede și alte produse de igienă din plastic.

“Anumite produse din plastic de unică folosință introduse pe piață trebuie să poarte un marcaj vizibil, clar lizibil și indelebil aplicat pe ambalajul lor sau pe produsul în sine: articole sanitare; servețele umede; produse din tutun cu filtre; pahare de băut. Aceste etichete ar trebui să informeze consumatorii despre: opțiuni adecvate de gestionare a deșeurilor pentru produs sau ce tip de eliminare a deșeurilor trebuie evitată pentru produs și prezența materialelor plastice în produs, precum și despre impactul negativ asupra mediului al eliminarii acestora”, se menționează în Directiva europeană.

Actul normativ trebuie transpus în legislația țărilor UE până la 3 iulie 2021, iar restricțiile de piață și marcarea regulilor de produs se aplică începând cu această dată, în schimb, cerințele de proiectare a produselor pentru sticle se aplică de la 3 iulie 2024. Măsurile de responsabilitate extinsă ale producătorului intra în vigoare din 31 decembrie 2024.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii