FacebookTwitterLinkedIn

Zeynep Yalim Uzun – Chief Marketing Officer, Arçelik

  1. Viziunea Beko este centrată pe sustenabilitate. Puteți să ne spuneți ce înseamnă aceasta în mod concret?

Beko și-a asumat de mai mulți ani ca prioritate promovarea unui stil de viață sănătos. Misiunea actuală a brandului a evoluat cu convingerea că acest lucru este posibil numai pe o planetă sănătoasă. Beko se angajează să protejeze mediul dezvoltând produse care folosesc deșeuri reciclate și biomateriale, eficiente din punct de vedere energetic. În același timp, investim într-un mod de producție bazat pe utilizarea eficientă a resurselor, pentru a ne asigura că implementăm practici sustenabile la fiecare nivel. Electrocasnice inovatoare care susțin un stil de viață sustenabil – acesta este modul în care Beko își vede viitorul ca lider al industriei de electrocasnice din Europa.

  1. Care sunt prioritățile Beko în materie de sustenabilitate?

Recent am desfășurat un studiu la nivel european pentru a analiza modul în care consumatorii se raportează la sustenabilitate și una dintre concluzii a arătat că oamenii cred că daunele aduse mediului de activitățile umane reprezintă cea mai mare amenințare la adresa planetei. Un procent covârșitor a fost de acord că pot face schimbări legate de viața de zi cu zi în loc să aștepte ca guvernele sau companiile să ia măsuri. Această cercetare ne-a demonstrat că, în calitate de producători de electrocasnice eco-friendly, suntem sută la sută aliniați cu dorințele consumatorilor când vine vorba de sustenabilitate.

Pentru a dezvolta produse sustenabile, Beko apelează la o gamă largă de inovații care se concentrează pe trei zone – utilizarea materialelor reciclate, a biocompozitelor și crearea de produse care folosesc mai puține chimicale.

Arçelik, compania-mamă Beko și Arctic, promovează schimbări structurale, semnificative la nivelul industriei de electrocasnice, în acord cu motto-ul „Respectând lumea, respectați în lume”. Am devenit neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon în producția globală, Domeniile 1 și 2, cu propriile noastre credite de carbon, atât în 2019, cât și în 2020.

Eforturile noastre au fost recunoscute de numeroase organizații internaționale. Suntem mândri să fim cel mai sustenabil producător de electrocasnice din lume. Compania a fost desemnată pentru al doilea an consecutiv lider al industriei în sectorul de electrocasnice, potrivit Indicelui de sustenabilitate Dow Jones și s-a clasat pe locul 34 în clasamentul Corporate Knights al celor mai sustenabile 100 de corporații din lume.

  1. Care sunt cele mai mari provocări atât pentru companie, cât și pentru industrie la același capitol al sustenabilității?

Arçelik militează pentru schimbare în industrie de un număr de ani deja. Avem nevoie de acțiune colaborativă nu doar în relația dintre consumatori și branduri, ci în întreg mediul de afaceri. Pașii companiilor către sustenabilitate corporativă în următorii zece ani vor trebui să fie bazați pe colaborare și interconectare dacă vrem să avem posibilitatea de a rezolva unele dintre cele mai mari provocări la nivel mondial. Trebuie să reinventăm conceptul de consum și să găsim modalități noi, inovatoare de a ține sub control amprenta de carbon nu numai în faza de producție, ci și în cea de utilizare a produselor. Emisiile din Domeniul 3 – din faza de utilizare – sunt neglijate adesea de către companii. Beko și-a asumat această provocare și a dezvoltat un portofoliu de produse eco-friendly – de exemplu espressorul BioCoffee produs dintr-un biomaterial ce folosește zaț de cafea sau cuptorul EcoFiber ce utilizează plase de pescuit reciclate – care contribuie la reducerea emisiilor. Obiectivele noastre pentru 2030 bazate pe inițiativa Science Based Targets sunt reducerea cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de seră din activitățile proprii și din energia cumpărată și consumată și cu 15% a emisiilor provenind din utilizarea produselor vândute, față de 2018.

  1. Care sunt planurile brandului în perioada următoare?

Planurile Beko sunt direct legate de implementarea tuturor inițiativelor ce țin de sustenabilitate în fiecare dintre produsele noastre. Vom continua, pe de o parte, să creștem investițiile în eficiența energetică, în sisteme de energie regenerabilă, iar, pe de altă parte, vom continua să limităm impactul lanțului de aprovizionare și al celui operațional asupra mediului. Vorbim de investiții uriașe și de un nou model de business, care implică peste 1.700 de cercetători în 28 de centre de Cercetare și Dezvoltare din toată lumea. Îi îndemnăm și pe ceilalți jucători din industrie să ne unim forțele și să punem pe piață produse care să aducă o schimbare în bine pentru generațiile viitoare și să protejeze planeta.