Cautare
, Contributor

SEO & Content Marketing Agency

Afaceri |
|

Productivitatea la locul de muncă: ce greșeli să eviți pentru a fi mai eficient

Productivitatea la locul de muncă este unul dintre factorii care contribuie la menținerea competitivității și profitabilității unei afaceri. 
Productivitatea la job

Dacă ai momente în care te simți frustrat în legătură cu realizările din timpul unei zile de muncă, trebuie să știi că nu ești singur în această situație. Cercetările arată că doar 26% dintre angajați reușesc să termine, la sfârșitul zilei, toate sarcinile care le-au fost alocate. Dacă vrei să fii mai bine organizat, mai eficient în atingerea obiectivelor și să rezolvi problemele critice mult mai rapid, este important să înțelegi greșelile mentale pe care le faci și care te împiedică să te concentrezi și să termini la timp tot ce ți-ai propus. Pentru că productivitatea nu înseamnă mai multă muncă, ci un mod inteligent de lucru.

Uiți să faci sarcini recurente, dar rare

Atunci când desfășori aceeași activitate în fiecare zi, procesul devine unul eficient, astfel că vei reuși să o duci la îndeplinire rapid. Pe de altă parte, dacă faci un lucru foarte rar, timpul pe care îl petreci pentru a-l duce la bun sfârșit ar putea să crească. Pentru a evita să pierzi timpul reamintindu-ți pașii pentru o anumită activitate, este important să ai la îndemână instrucțiunile sau planul de lucru pentru realizarea acesteia. Astfel, nu vei mai pierde timpul întrebându-ți colegii sau căutând pe internet pașii pe care trebuie să îi urmezi. Și aici este vorba, cel mai adesea, de sarcinile tehnice – schimbarea unor cartuse imprimanta HP ori reinstalarea programului de lucru pe computer –, sarcini care sunt ușor de realizat, dar, uitând pașii, poți petrece mai mult timp decât e necesar pentru a le duce la bun sfârșit.

Supraestimezi timpul pe care îl ai pentru a te concentra pe o sarcină

Proiectele creative pe o perioadă îndelungată, gândirea strategică, consolidarea relațiilor și dezvoltarea abilităților necesită multă atenție concentrată. Însă, deși poți crede că ai toată ziua la dispoziție, există mai mulți factori care îți pot distrage atenția. Întâlnirile neplanificate, e-mailurile, apelurile telefonice, întrebările rapide venite din partea colegilor – toate acestea îți ocupă o parte importantă din timpul petrecut la birou. Ajungi astfel să îți pierzi concentrarea și să acorzi atenție unor lucruri neînsemnate. Te uiți la modelul de tapet de pe peretele din fața ta, citești mesajele de pe cănile colegilor, te gândești la cartea pe care n-ai reușit să o termini cu o seară în urmă sau pierzi vremea cu discuții mărunte cu ceilalți angajați. Cercetările arată că o persoană are la dispoziție în jur de o oră și 12 minute în care nu este întreruptă din activitatea pe care o desfășoară.

Așadar, odată ce conștientizezi timpul limitat pe care îl ai pentru a te concentra asupra unei sarcini, poți prioritiza activitățile și astfel să te protejezi de distragere pentru anumite perioade de timp.

Cauți schimbări care nu ți se potrivesc

Se întâmplă, adesea, să crezi că o anumită schimbare comportamentală ar putea să te ajute să devii mai productiv, însă rezultatul nu este îmbucurător. De exemplu, poți crede că, dacă vei dormi mai mult în timpul nopții, vei deveni mai eficient. Cu toate acestea, dacă ești o persoană care nu se poate duce la culcare devreme, vei realiza că opui rezistență acestui nou obicei, iar asta nu va crește productivitatea.

De aceea, schimbările trebuie să înceapă cu pași mici. Automatizarea luminilor din locuință, astfel încât să le configurezi la intensitate foarte scăzută înainte de ora la care vrei să mergi la culcare, ar putea să te ajute să adormi cu câteva minute mai devreme decât în mod obișnuit și astfel să creezi, în timp, noi obiceiuri care să te ajute să fii mai productiv.

În final, stabilește-ți programul de muncă în funcție de momentul în care crezi că ești mai productiv. Sunt unele persoane care sunt mai eficiente la primele ore ale dimineții, în timp ce altele lucrează mai bine după-amiaza.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii