Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bunuri de consum |
|

Producția agricolă durabilă – discuții între șeful MADR și Comisarul European pentru Agricultură

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a discutat cu comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, cu ocazia „Săptămânii verzi” de la Berlin, în vederea adoptării unei producții agricole durabile.
Agricultura

La Expoziția internațională pentru Industrie Alimentară, Agricultură și Horticultură „Săptămâna Verde” de la Berlin, România a fost reprezentată de opt producători, care au participat pe cont propriu în acest an. Ministerul Agriculturii nu a mai sponsorizat prezența acestora pentru că așteaptă rezultatul Curții de Conturi cu privire la evenimentul de anul trecut, prin care se solicită recuperarea banilor de la funcționarii din minister. Așadar, Ministerul a închiriat 50 de metri pătrați doar pentru organizarea unor confferințe.

Șeful MADR a participat vineri, 15 ianuarie, la deschiderea oficială a „Săptămânii verzi”, unde a avut loc o reuniune a miniștrilor din mai multe state, iar ulterior s-a întâlnit cu comisarul european pentru Agricultură, Phill Hogan. Printre subiectele dezvoltate de cei doi oficiali se numără:

politica agricolă comună (PAC), unde au discutat despre securitatea alimentară, pe care ministrul Agriculturii vrea să o întărească la frontiere, dar și despre susținerea zonelor rurale și a micilor fermieri. Cât despre securitate, ministrul a dat o dispunere către ANSVSA pentru a efectua controale produselor care intră în țară, în special pentru fructele și legumele importate.

crearea de condiții artificiale – Ministrul a solicitat un grup de lucru pentru a trasa niște linii în acest sens, pentru a simplifica și pentru a a lăsa cât mai puțin la latitudinea funcționarului în procesul de accesare a fondurilor europene.

atașații comerciali pentru agricultură –vor fi în număr de 12, pentru care statul român cheltuiește în jur de 500.000 de euro pe an

pesta porcina clasica și pesta porcina africană. Carnea porcinelor din România – care întrunește toate măsurile de siguranță și igienă – este comercializată pe piața europeană, însă nu și porcinele vii. Cei doi oficiali, au discutat, așadar, și despre găsirea unei soluții în acest sens. De asemenea, pentru că pesta porcină este dificil de controlat, ca măsură de siguranță s-au împușcat 10.000 de mistreți în Delta Dunării, a declarat ministrul.

O altă măsură pe care Ministerul o are în plan este de a-i determina pe producători să „scrie” corect etichetele produselor. „Statul nu poate interveni în contriolul procesului de producție, să controleze fabricile – pentru asta există ANSVSA – dar trebuie să-l convingă pe producător să scrie corect eticheta și pe consumator să o citească”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii