FacebookTwitterLinkedIn

„Suntem mândri să sărbătorim 45 de ani de activitate la uzina din Tulcea și să facem parte dintr-un proces de transformare care a făcut din ALUM un atu major pentru mediul de afaceri local și pentru economia românească, în general, fiind, în același timp, o parte strategică a Grupului ALRO. Am implementat un program extins de investiții la ALUM, care vizează creșterea eficienței și respectarea reglementărilor de mediu în vigoare. Pe lângă investițiile efective în tehnologie, rolul crucial în această evoluție a fost jucat de angajații noștri, care au făcut posibilă această celebrare și toate realizările companiei. Acest program va continua, concentrându-se pe proiecte de tehnologie și de mediu”, a a declarat Gheorghe Dobra, CEO Alum.

Proiectele de modernizare, începute în 2007, au dus la o creștere a eficienței globale, a calității produselor și a capacității de producție, precum și la reducerea costurilor de producție. Investițiile au acoperit două domenii majore: tehnologia și mediul. În perioada 2007-2009, Alum și-a construit rețeaua internă de gaze naturale și a convertit sistemele de ardere ale cazanelor de abur și ale calcinatoarelor de la utilizarea păcurii la utilizarea gazelor naturale. Compania a mărit capacitatea de producție a calcinatorului static și a achiziționat și montat echipamente pentru eficientizarea fluxului tehnologic.

Din 2009 până în prezent, compania a investit în tehnologie și în măsuri de protecție a mediului, reducând emisiile și cantitatea de apă utilizată pentru procesele tehnologice, precum și în creșterea siguranței operaționale a haldei de șlam. Investițiile au acoperit, de asemenea, măsurile de siguranță operațională a echipamentelor, creșterea eficienței energetice și punerea în funcțiune a echipamentelor de ultimă generație care au permis Alum să își diversifice portofoliul de produse.

Astfel, consumul specific de energie a scăzut cu 15,7% în 2017 față de nivelul din 2013. Investițiile tehnologice au condus, de asemenea, la reducerea semnificativă a emisiilor de CO2 pe tona de alumină produsă.

Începând cu anul 2009, Alum a modernizat instalația de depozitare a șlamului într-un proiect major care a fost dezvoltat în colaborare cu specialiștii din Australia Hatch Ltd., Universitatea Tehnică de Construcții București și Iprolam SA București, care a constat în construirea unei instalații pentru depozitarea șlamului îngroșat.

Alum este singurul producător de alumină calcinată din România, utilizată pentru obținerea aluminiului și deține o rafinărie de alumină cu o capacitate de producţie de 600.000 tone pe an. Alumina produsă de companie este livrată atât pe piaţa internă către Alro S.A., parte a Grupului Vimetco, precum şi la export. Acţiunile companiei Alum sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti din 1997.

Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: Alro S.A. – producătorul de aluminiu, Alum S.A. – producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. – societatea minieră de extracție de bauxită, Vimetco Extrusion S.R.L. – procesator produse extrudate, Conef S.A. – administrarea portofoliului de acțiuni ale Alro, Global Aluminium Ltd. – entitate de tip holding și Bauxite Marketing Ltd.