Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Producătorii de medicamente cer revizuirea imediată a modului de finanțare a deficitului din sănătate

medicamente_producator.jpg
Taxa clawback a ajuns la un nivel nesustenabil, susțin Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), care cer autorităților revizuirea imediată a modului de finanțare a deficitului în creștere al sistemului de sănătate.

Pentru trimestrul 4 al anului 2013 taxa clawback a ajuns la un nivel de 20% din vânzările medicamentelor compensate, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 30% față de celelalte trimestre.

Aceasta creștere nu este susținută de evoluția pieței, se va menține și chiar va accelera în trimestrele următoare în condițiile în care bugetul de referință pentru calculul taxei clawback este la nivelul consumului de medicamente din anul 2011, arată reprezentanții celor două asociații.

„În fiecare an, producătorii de medicamente acopeară întreaga diferența între bugetul alocat de stat pentru medicamente și consumul real generat de necesitățile de tratament ale pacienților români. Cu alte cuvinte, taxa clawback s-a transformat dintr-o măsură de control a bugetului într-o povară fiscală care a dus la crearea unui mediu de business lipsit de transparența și predictibilitate. Povara este cu atât mai mare cu cât și lista de medicamente compensate și gratuite nu a mai fost actualizată de 6 ani, ceea ce înseamnă un impact negativ economic și social puternic,” a declarat Calin Gălăseanu, președinte ARPIM.

Vezi care sunt principalele modificări cerute de ARPIM și APMGR

,,Menținerea acestei taxe, în forma actuala, poate avea consecințe economice și sociale grave, în primul rând pentru populație, prin dispariția totală de pe piață a unor medicamente și prin imposibilitatea de a introduce medicamente noi, cât și pentru companiile producătoare de medicamente, care vor fi nevoite să amâne sau să anuleze investițiile în capacitățile de producție locală,” a declarat Dragoș Damian, președinte APMGR.

ARPIM și APMGR atrag atenția că, în condițiile unui buget cu mult sub media europeană, așa cum este în prezent, și în condițiile actualizării listei medicamentelor compensate, finanțarea deficitului exclusiv de către producători, prin taxa clawback, este imposibilă. În ultimii doi ani, aceștia au finanțat sistemul de sănătate cu 2,8 miliarde RON, iar situația nu pare să se schimbe, întrucât în anul 2014 s-au alocat aproximativ 6,6 miliarde lei, pe când consumul se ridică la 8 miliarde de lei, fară a lua în calcul actualizare a listei de medicamente compensate.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii