FacebookTwitterLinkedIn

Discuţiile dintre Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi reprezentanţii Instituțiilor Financiare Internaţionale au vizat mecanismul de calculare a taxei clawback, plata datoriilor pentru medicamente şi dreptul pacienţilor români de a avea acces la tratamente moderne, în aceeași măsură cu ceilalți pacienți europeni.

Makis Papataxiarchis, Preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a subliniat necesitatea actualizării listei medicamentelor compensate pentru a le oferi astfel şi pacienţilor români şansa de a beneficia de cele mai noi tratamente.  ,,Părerea noastră este că sistemul de sănătate trebuie să se concentreze mai mult pe creşterea accesului pacienţilor la tratamente inovatoare”, a susţinut Papataxiarchis. „Credem că pacienţii români au dreptul de a fi trataţi la acelaşi nivel ca pacienţii europeni, ceea ce înseamnă medicamente de ultimă generaţie care în Europa au fost aprobate şi sunt disponibile de mai bine de 6 ani.”

În ceea ce priveşte taxa clawback, s-a arătat că producătorii nu ar trebui să mai fie obligaţi să achite integral diferenţa dintre bugetul alocat şi consumul real de medicamente. „Este necesar un mecanism care să folosească drept referinţă valoarea consumului real de medicamente din anul precedent  şi care să se aplice la preţul de producător şi nu la preţul de raft, cum este cazul acum”, a susţinut preşedintele ARPIM. Reprezentanţii producătorilor de medicamente au mai adăugat că România are cel mai mic consum de medicamente pe cap de locuitor și alocă cel mai mic procent din PIB pentru sănătate.

Pentru a nu crea o presiune financiară care nu poate fi suportată de sistemul de sănătate, ARPIM și Ministerul Sănătății au agreat asupra unei scăderi graduale a termenelor de plată  și încadrarea totală în prevederile Directivei Plăților Întârziate, până la finalul anului 2014. Astfel, la începutul anului 2013, ARPIM și Ministerul Sănătății au semnat un protocol care stipulează un  calendar clar pentru implementarea celor mai sus-menționate.  Calendarul are în vedere atât plata datoriilor deja existente până la 2 aprilie 2013 – data la care transpunerea Directivei Europene a intrat în vigoare în România – cât și respectareatermenelor de plata de de 60 de zile, conform Directivei 7/2011 pentru noile achiziţii de medicamente.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) susține obiectivele comune ale celor mai importante 27 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieței farmaceutice românești.