FacebookTwitterLinkedIn

Alianța pentru Agricultură şi Cooperare a solicitat joi Guvernului găsirea unei soluții pentru ca agricultorii să își primească despăgubirile până la finalul lunii iulie, informează Agerpres.

Criza coronavirus a distrus multe industrii, afectând și sectorul agricol. Din cauza pandemiei, mulți fermieri din România trec printr-o perioadă dificilă. Mai mult decât atât, în afara efectelor crizei provocate de pandemie, ei se confruntă și cu problema secetei. Seceta care domină agricultura din țară încă din august 2019 a adus limitări severe ale resurselor fermierilor, afectând producția.

În scrisoarea deschisă trimisă primului ministru, ministrului de Finanţe şi ministrului Agriculturii, se mai menționează: ” Vă solicităm să vă îndreptaţi atenţia către identificarea unor soluţii de urgenţă pentru finanţare, având în vedere că cea mai mare parte dintre fermierii români reuşesc să-şi achite inputurile (pesticide, fertilizanţi, combustibili, leasing-uri) doar în urma valorificării producţiei recoltate, iar, în acest an, foarte mulţi dintre ei nu vor avea ce recolta sau producţia obţinută va fi semnificativ diminuată. Există zone din ţară unde sunt compromise şi culturile de primăvară, deoarece precipitaţiile au venit prea târziu”.

Impactul crizei coronavirus asupra spațiului rural autohton este devastator. Tocmai de aceea, agricultorii au nevoie urgentă de aprobarea rectificării bugetare pentru ca aceștia să primească sumele aferente despăgubirilor înainte de 30 iulie, data la care mare parte a datoriilor producătorilor agricoli au termene scadente.

“Pentru ca Ministerul Agriculturii să poată acorda aceste despăgubiri, este nevoie de identificarea sumei necesare despăgubirilor şi de aprobarea ei în Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă. Este obligatorie notificarea Comisiei Europene, de la care se aşteaptă un răspuns în termen de 30 de zile”, se menționează în scrisoare.
În același timp, fermierii mai solicită Executivului și amânarea plăţii ratelor contractate de la instituţii de credit nebancare pentru o perioadă de 12 luni.