FacebookTwitterLinkedIn

Canah International, singurul procesator de semințe de cânepă din Europa, preconizează o cifră de afaceri de  4 milioane de euro la finalul acestui an, cu 85 % mai mult față de anul trecut.  

Firma, care a intrat pe profit abia anul acesta, după șase ani, are o capacitate de producție de 1000 de tone pe an, dar Dan Lăzărescu,administrator si acționar majoritar, susține că în acest moment, cu o lună înainte de finalul anului, se apropie deja de limită. Pentru extinderea capacității fabricii de la Salonta, este necesară o investiție de 700.000-1 milion de euro.

„Cu aceste fonduri, în 6-7 luni putem dubla producția”, adaugă Lăzărescu. Canah este singurul producător integrat de acest tip din Europa și din 2007 exportă constant pe 3 continente, sub trei forme: produse marca proprie, produse cu marca importatorilor sau vrac. Cea mai mare cerere o înregistrează produsele în vrac, pentru industria ingredientelor, iar peste 80% din producția fabricii merge către Europa, Statele Unite și Israel. 

“Pe piața locală, volumul vânzarilor crește lunar cu peste 5%”, susține Dan Lăzărescu, dar, din cauza resurselor locale limitate, firma importă 99.5% din semințe din Franța și China.

Dacă la începutul anilor ’90, în România se cultivau peste 150.000 hectare de cânepă, în prezent se mai cultivă doar câteva sute de hectare”, explică administratorul și acționarul majoritar. Cânepa a devenit o cultură de nișă care se întinde pe suprafețe reduse, de aproximativ 10.000 hectare la nivelul întregii Uniuni Europene. Canah este singura fabrică din Europa unde se obțin toate produsele din semințe de cânepă sub același acoperiș, restul producătorilor lucrând prin contractori.

Citiți mai multe despre starea agriculturii românești aici.

Produsele Canah sunt împărțite în gama certificată ecologic (aproximativ 10% în momentul de față pe piața locală) și cea convențională. Cânepa are utilizări multiple, de la nutriție și medicină alternativă , la textile, materiale de construcții, hârtie sau surse regenerabile de energie. Investiția inițială făcută de Lăzărescu în 2007 în fabrica de la Salonta a fost de aproximativ 1,7 milioane de euro, din fonduri Sapard.