FacebookTwitterLinkedIn

„Votul exprimat de procurorii participanți la Adunarea Generală, referitor la propunerile discutate, a scos în evidență că modificările la legile Justiției, în forma actuală, reprezintă o formă de presiune asupra activității profesionale a procurorilor din Direcția Națională Anticorupție” – se precizează în comunicat.

Procurorii au respins, în unanimitate, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției, acest lucru fiind, în opinia lor, „de natură să aducă atingere independenței magistraților”.

A fost respinsă și modificarea „nejustificată a regimului actual referitor la răspunderea materială a judecătorilor și procurorilor”.

„Cu privire la acest aspect, s-a subliniat că legislația actuală cuprinde suficiente prevederi privind răspunderea magistraților în caz de rea-credință, iar propunerea ministerului este neclară cu privire la condițiile răspunderii; în plus nu există notă de fundamentare sau analiză din care să rezulte că actuala legislație privind răspunderea magistraților trebuie modificată”, precizează DNA.

CITEȘTE: O CARTE DESPRE SUCCES, POPULARITATE, HITURI ȘI AUDIENȚĂ

A fost respinsă, de asemenea, înființarea unei Direcții specializate, în cadrul Ministerului Public, pentru efectuarea urmăririi penale în cazul infracțiunilor săvârșite de magistrați, „cu privire la care nu a fost prezentată nicio justificare”, precum și introducerea unor condiții privind vârsta minimă de 30 de ani și cel puțin 5 ani de activitate efectivă pentru candidații la Institutul Național al Magistraturii, care, conform DNA, „nu corespunde realităților sociale și va îngreuna recrutarea unui număr suficient de viitori magistrați bine pregătiți și integri”.

A fost respinsă introducerea condiției de 15 ani vechime efectivă în funcția de procuror pentru promovarea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

A fost respinsă și propunerea care se referă la faptul că judecătorii și procurorii pot participa la concurs, în vederea dobândirii gradului profesional superior, însă, în toate cazurile, drepturile salariale vor fi plătite în funcție de postul pe care își desfășoară activitatea efectivă, „care lipsește de conținut conceptul promovării pe loc”.