FacebookTwitterLinkedIn

România este acuzată de încălcarea obligațiilor comunitare în privința legislaţiei comunitare cu privire la sistemul discriminatoriu de impozitare a societăţilor străine şi a neplății pensiilor către cetăţenii greci.

Din aceste motive, Comisia Europeană a deschis astăzi împotriva țării noastre două proceduri de infringement (încălcarea legislaţiei comunitare), solicitând astfel oficial să acuzatii Romnaiamodifice tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat societăţilor străine.

Potrivit legislației fiscale române în vigoare, o societate străină cu mai multe sedii în România face obiectul regimului fiscal al întreprinderilor pentru fiecare dintre sedii în mod individual, deși acestea nu au personalitate juridică separată.

Imposibilitatea unui contribuabil străin de a consolida rezultatele tuturor sediilor sale din România se traduce printr-un dezavantaj la nivelul fluxului de numerar sau prin impozite mai mari pentru entitatea juridică străină. Potrivit Comisiei, această restricţie contravine libertăţii de stabilire garantate de tratatele Uniunii Europene”, se precizează într-un comunicat al reprezentanţei CE.