FacebookTwitterLinkedIn

UniCredit are nevoie de provizioane suplimentare de 1 miliard de euro, pe lângă cele 12,2 miliarde de euro anunțate în decembrie, din cauza pierderilor suferite prin fondul Atlante, potrivit Bloomberg.

De asemenea, banca a suferit pierderi ale unora dintre participațiile sale la alte companii și a contribuit la fondul național de lichidare în beneficiul băncilor cu probleme.

Cea mai mare bancă din Italia ar putea începe vânzarea acțiunilor sale încă din 6 februarie 2017, în condițiile în care se așteaptă ca acțiunile rang 1 (CET1), o măsură esențială a puterii financiare, să scadă la 8%, față de un prag minim necesar de aproximativ 10%.

Însă deficitul de capital va fi complet refăcut după emiterea de titluri, care se va realiza înainte de 10 martie, a anunțat banca într-o declarație. În aceste condiții, UniCredit a confirmat că încă țintește ca acțiunile CET1 să ajungă la peste 12,5%, în 2019.

Dacă n-ar fi fost problema cu creditele neperformante, Unicredit ar fi făcut profit în 2016, au mai anunțat reprezentanții băncii italiene.

UniCredit a anunțat, în decembrie, că reduce 14.000 de locuri de muncă și închide mai mult de 900 de sucursale ca parte a planurilor directorului executiv, Jean-Pierre Mustier, numit în luna iulie, pentru a reforma banca.

Mustier a spus, în repetate rânduri, că vânzarea de acțiuni, cea mai importantă asemenea vânzare făcută vreodată în Italia, și curățarea masivă a bilanțul nu au fost solicitate de către autoritățile de reglementare.

Cu toate acestea, într-un document publicat luni, UniCredit a declarat că BCE, în privința revizuirii creditelor, i-a găsit mai multe puncte slabe, printre care ratele reduse de capital, rentabilitatea slabă, un nivel ridicat al creditelor neperformante în Italia, costuri mari în Germania și Austria, precum și riscurile legate de expunerea pe piețele din Turcia și din Rusia.

De asemenea, BCE a cerut Unicredit, dar și altor bănci europene, să prezinte un plan de restructurare a creditelor neperformante până la 28 februarie.

Banca italiană a anunțat că variantele propuse în luna decembrie, care includ vânzarea de credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro, ar trebui să rezolve problemele ridicate de BCE, dar a avertizat că există riscul ca această mutare să nu fie suficientă.

Daniele Nouy, șeful supravegherii bancare din cadrul BCE, a declarat, pentru cotidianul italian La Repubblica, că Italia a făcut „progrese insuficiente” la capitolul credite neperformante în băncile sale, aceste credite având o valoare brută de 356 de miliarde de euro, reprezentând o treime din totalul zonei euro.

BCE este îngrijorată de situația creditelor neperformante din portofoliul întregului grup UniCredit