
În lumea costumelor elegante, dar cu o poveste cel puțin la fel de fascinantă precum imaginea lor, nimeni nu poate fi mai presus de modelul „Prince of Wales“. Numele a fost preluat de la Prințul de Wales, cunoscut mai târziu ca Edward al VII-lea, deoarece obișnuia să se îmbrace doar cu stofe cu același design. Modelul a devenit faimos în toată lumea, unde a primit și alte denumiri, precum „glen ckeck“ sau „glen plaid“ în America și „Glen Urquhart check“. În realitate, există diferențe subtile între toate aceste categorii, dar numai o privire inițiată poate sesiza diferențele.
Povestea începe în secolul al XIX-lea, când modelul cu pătrate intercalate fusese gândit, inițial, de către Contesa de Seafield din regiunea scoțiană Glenurquhart. Cum Prințul de Wales venea des aici pentru vânătoare, a descoperit și a preluat desenul aparte pentru a-și face propria versiune. Popularizarea a continuat o dată cu nepotul său – Ducele de Windsor, cunoscut și ca Edward al VIII-lea.
Ca semn distinctiv, stofa suprapune dungi mai groase și dungi mai subțiri peste alte dungi mai groase și mai subțiri pentru a da naștere unor pătrate. În combinația originală, a proprietății scoțiene de unde s-a inspirat Prințul de Wales, țesătura cusută în diagonală repeta un model în pătrate și era considerată o inovație importantă, fiind dominată de nuanțe de gri mai închise și mai deschise. Prințul a înlocuit acele culori cu tonuri de maro și bej și a continuat să varieze tipul de dungi, până când le-a făcut mult mai subțiri, așa cum se întâlnesc în prezent.
Ducele de Windsor a moștenit plăcerea pentru stil vestimentar de la bunicul său și și-a pus amprenta asupra faimoasei stofe, suprapunând pătrate cusute cu fir roșu sau albastru. Astăzi, în categoria „Prince of Wales“ intră toate stofele cu acest model specific, indiferent de dimensiunea dungilor de fond și a culorilor inserate. Oricum, popularizarea contemporană a stilului a mizat pe designul mai discret care, de la distanță, nu iese în evidență, dar care, de la apropiere, dezvăluie un nivel de rafinament ridicat.
Popularizarea din vremurile noastre se datorează filmelor reprezentative pentru ideea de eleganță britanică, în special din seria James Bond. Mai mult, creatori în vogă, precum Ralph Lauren, au recurs și continuă să recurgă la stofe „Prince of Wales“ pentru toate colecțiile.
În mediul business, acolo unde codul vestimentar impune normele strict formale, se impune costumul într-o culoare simplă. În restul situațiilor, de acum, știți ce alternativă „nobilă“ aveți!