FacebookTwitterLinkedIn

UiPath, un start-up cu origini românești și care construiește roboți software (soluții de automatizare a activităților repetitive efectuate de angajați sau robotic process automation – RPA) a atras recent o investiție de 120 de milioane de dolari, ceea ce ridică evaluarea companiei la peste un miliard de dolari, scrie TechCrunch. Banii atrași vor fi folosiți pentru a accelera creșterea businessului.

Start-up-ul românesc UiPath a obținut 30 de milioane de dolari, cea mai mare finanțare de capital de risc pentru o companie locală

Aceasta este a doua rundă de finanțare încercată și reușită de companie, după cea de 30 de milioane de dolari din aprilie 2017, pe care i-a primit de la un grup de investitori condus de fondul de capital de risc (venture capital) Accel Partners.

Businessul fondat în 2015, la București, de Daniel Dines și Marius Tîrcă a atras actuala investiție atât de la investitorii care sunt deja acționari, cât și de la alții noi. Printre actualii investitori sunt Accel, Credo Ventures, Seedcamp și Earlybird, la care se vor adăuga Kleiner Perkins Caulfield Byers și alți investitori de tip venture.

„«Catapultare» este cuvântul de-aici: compania a strâns ultima dată bani în aprilie 2017, o rundă de 30 de milioane de dolari care a apreciat UiPath, fondată la București, dar acum are sediul la New York, la o valoare de numai 109 milioane dolari, potrivit datelor PitchBook. Cu alte cuvinte, această ultimă finanțare mărește estimarea aproape zece ori”, au subliniat reprezentanții portalului.

„Nu am văzut niciodată ca o companie antreprenorială să crească așa de repede”, le-a spus celor de la TechCrunch o sursă apropiată companiei, când a fost întrebat cum de evaluarea UiPath a avansat atât de mult și atât de repede.

UiPath, care are, în prezent, sediul central la New York și birouri la Paris, Londra, București, Singapore, Munchen, Dubai, Amsterdam și Bengaluru (India), va susține marți o conferință de presă, în cadrul căreia se pare că va fi anunțată actuala investiție.

„Un alt indiciu în legătură cu suma finală și faptul că este de așteptat un anunț important: în această dimineață (n.red. – 2 martie), UiPath a depus documente în Delaware, pentru a autoriza o investiție de peste 100 de milioane de dolari dintr-o investiție de tip B & B-1, pentru care evaluarea ulterioară poate depăși 1,15 miliarde de dolari, potrivit Lagniappe Labs, creatorul Indicelui Prime Unicorn”, mai precizează TechCrunch.

Până la această evaluare, Bitdefender era considerată cea mai valoroasă companie de IT din România, fiind evaluată, la finele anului trecut, la 650 de milioane de dolari.

Piața de RPA este estimată la 2,9 miliarde de dolari, în 2021, de Forrester, și la 8,75 miliarde de dolari în 2024, de către Grand View Research.

În prezent, UiPath are, la nivel global, 120.000 de utilizatori și 700 de companii îi sunt clienți (o creștere de 611%), la 500 de angajați. Start-up-ul a stabilit un parteneriat strategic cu EY, care este unul dintre cei mai importanți utilizatori ai tehnologiei RPA, folosind peste 1.100 de roboți software, respectiv au construit un centru de excelență RPA în București.

În plus, UiPath a semnat un acord cu Oracle pentru a dezvolta împreună de soluții de RPA, produsele urmând să fie vândute în parteneriat. Oracle va fi și sponsorul UiPath Forward, o serie de conferințe UiPath care vor avea loc la New York și Londra.

Printre clienţii companiei se numără companii mari, precum JP Morgan, Deloitte, Goodyear, McDonalds, Vodafone.