FacebookTwitterLinkedIn

La fel ca în anul 2017, în acest an dezvoltatorii români au fost cei mai activi, acaparând 50% din volumul tranzacționat. Alături de ei, au mai cumparat în acest an terenuri în București investitori din Israel (AFI Europe, Hagag), Belgia (Mitiska, Speedwell), Turcia (Opus Land) sau Germania (Kaufland, REWE, Lidl).

Așa cum anticipam, 2018 se dovedește a fi un nou an bun pentru piața terenurilor din București, cu cerere venind dinspre toate sectoarele cheie ale pieței imobiliare. Cu atât mai îmbucurător este faptul că au fost tranzacționate terenuri mari în toate zonele orașului pentru realizarea unor proiecte care sperăm să contribuie la îmbunătățirea imaginii generale a orașului, dar și a condițiilor de viață, a mediului de lucru și a experiențelor de shopping”, a explicat Alexandru Mitrache, Head of Land Development.

Printre cele mai mari tranzacții încheiate în anul curent se numără preluarea de către AFI Europe a unui teren de patru hectare adiacent mallului AFI Palace Cotroceni, vânzarea fostei platforme Helitube de nouă hectare din Colentina către grupul belgian Mitiska, achiziția de către One United a unui teren de 2,6 ha de pe malul lacului Floreasca sau tranzacția prin care Speedwell a cumpărat un teren de 4,6 ha în zona Jandarmeriei – Băneasa.

Segmentul rezidențial continuă să fie principalul sector care generează cerere pentru terenuri, atât ca suprafață tranzacționată, cât și ca valoare. Acest lucru se datorează nevoii neacoperite de unități locative, susținută într-o proporție semnificativă de programul „Prima Casă”, cât și de TVA-ul redus la 5% până la pragul de 450.000 RON, dar și creșterii economice, a salariilor și a deschiderii băncilor către finanțarea imobiliară.

Și segmentul de birouri a fost impulsionat de apetitul unor jucători noi pe piața de investiții, dezvoltatorii fiind în continuare motivați să livreze noi produse pe piață. În acest scop, aceștia și-au securizat -au securizat noi locații atât în zonele consacrate, dar foarte important, și în zone noi, precum Tineretului sau Pajura – Bucureștii Noi. Printre dezvoltatorii care și-au securizat terenuri pentru noi proiecte de birouri se numără AFI Europe, Portland Trust, Globalworth sau Speedwell.

Ca urmare a tranzacțiilor finalizate în acest an, în sectorul de retail se prefigurează dezvoltarea unui nou parc de retail în Colentina, extinderea centrului comercial AFI Palace Cotroceni, dar și construcția unui nou hipermarket Kaufland în nordul Capitalei.