Cautare
, Staff

Burse |
|

Primele clarificări privind conducerea Bursei din București: Alin Barbu, directorul general adjunct, reprezintă legal BVB

Față de situația incertă privind conducerea Bursei de Valori București, reprezentanții acesteia au făcut, astăzi, primele clarificări.
 aboneaza-te
bvb.jpg

BVB, care este și companie listată pe BVB, a informat, printr-un anunț, că Marius-Alin Barbu, directorul general adjunct, reprezintă legal compania și îi asigură conducerea zilnică și nemijlocită. Această situație este reglementată de Actul Constitutiv, Regulamentul de Organizare și Funcționare al Societății, precum și de hotărârile Consiliului Bursei.

„Alin Barbu este Director-conducător autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, exercită conducerea și are prerogative specifice activității de operator de piață / sistem a Societății din anul 2009”, se detaliază în anunțul BVB din 23 august.

Acesta i-a preluat atribuțiile directorului general al BVB, Ludwik Leszek Sobolewski (foto), al cărui mandat a expirat pe 21 august și nu a fost reînnoit.

S-a stabilit că Barbu îl poate substitui pe Sobolewski în 10 august 2017

În ședința din data de 10 august 2017, Consiliul de Administrație al BVB i-a mandatat pe Sobolewski, dar și pe Barbu, în caz de substituire a lui Sobolewski, să poată încheia și/sau semna, în numele BVB și/sau al acționarilor companiei: hotărârile Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 10 august 2017, oricare și toate hotărârile, documentele, aplicațiile, formularele și cererile adoptate/ întocmite în scopul sau pentru executarea hotărârilor AGOA din 10 august 2017 în relație cu oricare persoană fizică sau juridică, privată sau publică; toate formalitățile legale pentru implementarea, înregistrarea, publicitatea, opozabilitatea, executarea și publicarea hotărârilor adoptate.

În data de 18 august 2017, Consiliul Bursei s-a întrunit într-o ședință pentru a decidă dacă îi prelungește mandatul lui Sobolewski.

„Decizia privind prelungirea contractului de mandat al Directorului General nu a fost luată în ședința Consiliului Bursei, convocată pentru acest subiect în data de 18 august 2017, din lipsa de cvorum”, se scrie într-un anunț al BVB din 21 august, semnat de Ludwik Sobolewski.

În același timp, BVB informa că mandatul lui Sobolewski rămâne în vigoare, în conformitate și în baza deciziei Consiliului Bursei nr. 79/1 iulie 2013, ce a stat la baza aprobării ASF prin Decizia nr. 616/21 august 2013.

Condițiile și termenii aferenți executării mandatului vor fi definiți, sau o altă decizie va fi luată de catre Consiliului Bursei în acest sens”, se mai scria în anunțul din 21 august.

Sobolewski a decis să nu își exercite mandatul, deși îl putea continua

Expirarea contractului de mandat al lui Sobolewski în 21 august a creat o situație juridică neobișnuită, având în vedere și faptul că decizia Consiliului Bursei nr. 79/1 iulie 2013 nu a prevăzut un termen pentru numirea lui Sobolewski în această calitate, se informa într-un al doilea anunț al BVB din data de 21 august:

„Decizia de aprobare a contractului de mandat a fost una separată, care nu a prevăzut încetarea calității de Director General la încetarea contractului de mandat. Situația ar putea fi clarificată printr-o decizie a Consiliului Bursei”.

De asemenea, în data de 18 august 2017, din lipsă de cvorum, nu s-a luat nicio decizie de revocare a lui Sobolewski.

Având în vedere necesitatea unei bune funcționări a Societății, delimitarea atribuțiilor între conducătorii numiți ai Societății și prevederile legale în privința modalităților de încetare ale mandatelor care au ca obiect încheierea unor acte succesive în cadrul unei activități cu caracter de continuitate, dl. Sobolewski ar putea să își continue mandatul, până la o decizie de revocare luată de Consiliul Bursei”, se explica în cel de-al doilea anunț al BVB din 21 august.

Condițiile și termenii aferenți executării mandatului vor fi definiți, sau o altă decizie va fi luată de către Consiliul Bursei, în acest sens, se mai informa cu această ocazie.

„Până la o astfel de decizie, dl. Sobolewski a decis să nu își exercite mandatul, având în vedere situația juridică neobișnuită. Toate implicațiile au fost prezentate la ședinta Consiliului Bursei din 18 august 2017, iar Raportul Curent, publicat în 21 august 2017, a fost aprobat de către Comitetul de Audit al BVB”, se sublinia în cel de-al doilea anunț al BVB din 21 august.

Indicii principali ai BVB au testat maximele ultimilor nouă ani, în trimestrul al doilea

Valoarea tranzacționată pe toate piețele BVB a depășit de 3,7 miliarde de lei, în trimestrul al doilea, în creștere cu 34%, față de același trimestru al anului anterior, potrivit unui raport al BVB.

Pentru primele șase luni valoarea tranzacționată pe toate piețele a fost de 6,7 miliarde de lei, în creștere cu 37%, față de aceeași perioadă a anului anterior.

Indicii principali ai BVB, BET și BET-TR, au testat maximele ultimilor nouă ani. Indicele BET, extins din luna martie la 12 companii, a atins în luna mai valoarea de 8.769 puncte, cea mai mare valoare înregistrată în primul semestru din 2017.

Profitul net consolidat obținut în trimestrul al doilea al acestui an a fost de 2,32 milioane de lei, în creștere cu 32%

Veniturile operaționale ale Grupului BVB au crescut cu 45%, în perioada aprilie – iunie a acestui an, față de perioada similară a anului anterior, până la 11,1 milioane de lei, creștere determinată în principal de creșterea valorii totale a tranzacțiilor derulate pe piețele BVB.

„Creșterea susținuta a veniturilor operaționale, evoluție înregistrată începând cu a doua jumătate a anului 2016, precum și proiectele în derulare ale Grupului BVB, au permis și au generat, o creștere cu 19% a cheltuielile operaționale în trimestrul al doilea, cheltuieli care au cumulat 8,08 mil. lei”, se explică în raportul BVB.

Grupul BVB a încheiat al doilea trimestru al acestui an cu o creștere cu 242% a profitului operațional consolidat, în valoare de 3,02 milioane de lei, în condițiile creșterii activității de tranzacționare. Cheltuielile financiare nete dinaceeași perioadă, de 0,36 milioane de lei, au fost influențate de diferențele nefavorabile nerealizate de curs valutar din reevaluarea instrumentelor financiare în valută în al doilea trimestru al acestui an, în valoare de 0,95 milioane de lei.

Profitul net consolidat obținut în trimestrul al doilea al acestui an a fost de 2,32 milioane de lei, în creștere cu 32%, față de rezultatul net obținut în aceeași perioadă a anului anterior, cu o marjă netă de 22%, rezultat obținut în proporție de 76% din segmentul de tranzacționare al Grupului.

Profitul net al primului semestru, aproape triplu față de aceeași perioadă a anului trecut

În primul semestru al acestui an, Grupul BVB a obținut venituri operaționale de peste 20,29 milioane de lei, o creștere de 43%, generată de toate segmentele de activitate ale Grupului. Veniturile generate de BVB, reprezentând segmentul de tranzacționare al Grupului, în primul semestru al acestui an, au fost de 12,97 milioane de lei, excluzând tranzacțiile intra-grup, în creștere cu 57%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Veniturile din segmentul de post-tranzacționare în primele șase luni au fost de 4,75 de milioane de lei, o creștere cu 20%, față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii activității de tranzacționare a BVB, care a generat o majorare cu 22% a veniturilor din decontare locală, precum și a creșterii cu 15% a veniturilor din admiterea și menținerea participanților la sistemul de compensare-decontare și al custozilor.

Cheltuielile operaționale au cumulat 14,31 milioane de lei, în creștere cu 11%, față de cele înregistrate în primele șase luni ale anului trecut.

„Profitul operațional al Grupului BVB a fost de 5,98 mil. lei, în creștere de aproape 5 ori față de rezultatul obținut în semestrul similar al anului 2016. Veniturile financiare nete ale primului semestru, generate în principal din dobânzile aferente activelor financiare au fost influențate de diferențele nefavorabile nerealizate de curs valutar din reevaluarea instrumentelor financiare în valută”, au mai menționat reprezentanții BVB.

Profitul net al primului semestru s-a situat la un nivel de 5,15 mil. lei de 2,86 ori peste cel din aceeași perioadă a anului trecut, din care profitul atribuibil acționarilor societății mamă a fost de 4,76 milioane de lei.

BVB a distribuit, în 6 iunie 2017, dividendele aferente profitului net pentru anul trecut, în sumă de 7,06 milioane de lei, reprezentând 100% din profitul net după rezerve. Dividendul brut aprobat pentru 2016 a fost de 0,92028 lei/acțiune.

Acțiunile BVB au urcat, în primele șase luni ale anului, cu 37%, mai mult decât media pieței, prețul până la 32,7 lei, pe un rulaj cu 82% mai mare. Wood&Co și IFB Finwest au acționat în calitate de Market Makeri pentru acțiunile BVB.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii