Cautare
, Contributor

Forbes.com

Servicii financiare |
|

Primele 10 orașe în funcţie de volumul taxelor şi impozitelor plătite cu cardul

images.jpg
Datele raportate de băncile din România, membre ale Visa Europe, indică faptul că valoarea totală a taxelor şi impozitelor plătite cu cardul s-a majorat cu 34% în 2012 faţă de anul precedent.   Sumă achitată a depăși 98 milioane de lei, susţinută de plăţile efectuate la POS (+37%), iar valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card a rămas constantă anul trecut, la 344 lei.   Numărul primăriilor care acceptă plata online a taxelor şi impozitelor aproape s-a triplat în 2012 comparativ cu anul precedent, la 95 de municipalităţi.

Românii au folosit mai des cardurile anul trecut pentru a-şi achita obligaţiile fiscale şi au realizat peste 285.000 de plăţi electronice, în creştere cu 32% comparativ cu 2011. Primele zece oraşe în funcţie de volumul taxelor şi impozitelor plătite cu cardul, care generează 80% din încasările totale, sunt Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Galaţi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Timişoara şi Târgu Mureş.

În prezent, taxele şi impozitele pot fi plătite direct cu cardul Visa fie la POS-urile instalate la ghişeele administraţiilor fiscale, fie online, în 188 de primării, în creştere cu 30% faţă de 2011.

Potrivit unui sondaj realizat de Visa Europe în 2012, utilizarea cardului pentru plata taxelor şi impozitelor locale este o opţiune atractivă pentru mai mult de două treimi dintre români, atâta timp cât nu se percepe comision. În prezent, nicio primărie la nivel naţional nu aplică comision pentru plata cu cardul a taxelor şi impozitelor locale.

Plata taxelor şi impozitelor cu cardul joacă, totodată, un rol important în diminuarea pierderilor la bugetul de stat şi combaterea economiei subterane. Studiile Visa Europe au arătat că dezvoltarea plăţilor electronice cu 10% determină o scădere cu 5% a economiei subterane, care reprezenta aproximativ 30% (29,6%) din PIB-ul României în 2012, conform datelor prezentate de Comisia Europeană.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii