FacebookTwitterLinkedIn

Recent ne-am dat seama că standardele de calitate de pe piața rezidențială din România sunt extrem de reduse. Sunt cetățean român, începând din februarie, și sunt foarte mândru de acest lucru. Credem că oamenii merită ceva mai bun”, a spus Martin Slabbert, Partner și cofondator al Prime Kapital, într-o conferință de presă.

El a fost, în 2007, și unul dintre cofondatorii NEPI (New Europe Property Investments, actualul NEPI Rockcastle, după fuziunea cu Rockastle, investitor prezent preponderent pe piața poloneză), unul dintre cei mai mari investitori din piața comercială (spații de retail și de birouri). A ieșit din NEPI în 2015, unde, între timp, a fost și CEO. A fondat Prime Kapital alături de Victor Semionov, alt cofondator al NEPI, unde a fost CFO și COO.

Proiectele rezidețiale din România au o calitate redusă a materialelor, a designului. Poți obține profituri ridicate cu o calitate redusă a proiectelor. Sunt suficienți bani în piață , iar dezvoltatorii nu se străduiesc mai mult, deoarece nu le solicită clienții o calitate mai ridicată”, a punctat Slabbert.

Avalon Estate este primul proiect rezidențial care va fi dezvoltat de către Prime Kapital. Situat în zona Pipera, din nordul Bucureștiului, ansamblul este proiectat să cuprindă aproximativ 800 de unități rezidențiale. Acesta este amplasat pe o suprafață de teren de 8,1 hectare, fiind achiziționat cu PUZ (Plan Urbanistic Zonal).

Când am căutat terenul ne-am uitat cum va arăta zona peste cinci ani, zece de ani, dacă există potențialul de a fi dezvoltată infrastructura din zonă, precum și alte dezvoltări imobiliare. În momentul în care am decis să achiziționăm, am căutat să avem permisiunea de a construi infrastructură rutieră și acces către Bulevardul Pipera”, a spus Maggie Kitshoff, director al Proiecte Rezidențiale în cadrul Prime Kapital.

De asemenea, au luat în calcul lucrările de infrastructură anunțate de municipalitate în zonă.

Reprezentanții dezvoltatorului n-au menționat valoare investiției, dar au precizat că aceasta va fi realizată doar din resurse proprii. O parte din proiect poate fi însă finanțat și prin resursele atrase de la cumpărători, în condițiile în care pre-vânzările pot începe până la finele acestui an, înainte de a demara lucrările de construcție.

Cartierul va cuprinde cinci tipuri de unități locative, dintre care un tip sunt vilele, iar restul apartamentele. Pe lângă vile, vor fi 19 blocuri. Locuințele vor avea o suprafață locuibilă, în medie, între 70 și 262 de metri pătrați, în funcție de tip.

Proiectul vizează în primul rând familiile tinere, cuplurile și profesioniștii care lucrează în zona de nord a Bucureștiului.

Proiectului va dispune de un club destinat locatarilor (dotat cu fitness, piscină exterioară, restaurant etc.) și acces către lacul Pipera, 1,3 hectare de parc, servicii de securitate 24/7. Parcul amenajat în centrul ansamblului va cuprinde o zonă de joacă pentru copii, trotuare, piste de biciclete și alte facilități. Malurile lacului Pipera vor fi îmbunătățite și vor primi amenajări complementare, iar apa pluvială din ansamblu va fi colectată și purificată printr-un sistem integrat de recoltare înainte de a fi trimisă înapoi în lac.

Lucrările de construcții sunt programate să înceapă în iulie 2019, estimând că până atunci compania va obține toate autorizațiile. Finalizarea proiectului este programată pentru 2021, prima fază, și 2024 a doua și ultima.

În prima etapă vor fi livrate locuințele, iar a doua etapă include dezvoltarea de zone comerciale integrate, axate pe furnizarea de servicii complementare locuitorilor, precum și o grădiniță privată, acestea fiind amplasate spre exteriorul cartierului.

Prime Kapital a lucrat cu arhitecții ADN pentru realizarea proiectului, iar realizarea conceputul s-a făcut după o cercetare de piață, procesul de proiectare fiind început acum doi ani.

Pentru construirea Avalon, Prime Kapital nu va angaja un contractor general, ci va fi managerul de proiect, iar pentru fiecare tip de lucrare va angaja companii specializate.

În acest mod, compania speră să nu aibă probleme legate de construirea proiectului, în ciuda dificultăților de personal cu care se confruntă piața de construcții, „un fenomen pe care nu l-am întâlnit doar în România”, susține Kitshoff.

Reprezentanții companiei au început deja negocierile cu posibilii constructori ai infrastructurii, estimând că va alege unul în următoarele luni.

În plus, Prime Kapital își va extinde serviciile pentru a oferi soluții de finanțare ipotecară. Compania plănuiește să ofere finanțări similare cu actualele credite ipotecare și imobiliare, pe termen lung.

Kitshoff a declarat că iau în calcul realizarea unui produs propriu, astfel că analizează care sunt condițiile impuse de Banca Națională a României.

Probabil că vor fi aceleași condiții pe care băncile le oferă în prezent, dar mai accesibile. Uneori, oamenilor le este greu să acceseze credite, pentru că băncile impun niște condiții de finanțare stricte, dificil de îndeplinit, ceea ce nu este corect. Pot fi soluții de finanțare pe termen lung. O mare parte din populație este exclusă inutil de la accesul la piața bancară”, a apreciat Slabbert.

Cu toate acestea, compania n-a anunțat care sunt prețurile inițiale pentru Avalon.

„Prețurile din România sunt în concordanță cu cererea, dar nu cred că sunt în concordanță cu acea calitate de pe piață. Prețurile sunt destul de stabile, dar, pentru ceea ce plătesc, oamenii ar trebui să ceară mai mult”, a mai spus Kitshoff, subliniind nevoia unei calități mai ridicate pe piața rezidențială.

Reprezentanții Prime Kapital se vor ocupa de administrarea și de mentenanța proiectului cel puțin cinci ani după darea în folosință a locuințelor.

Cel de-al doilea proiect rezidențial plănuit de Prime Kapital, denumit Marmura, va fi amplasat în Bucureștii Noi, lucrările putând să înceapă înaintea Avalon, în funcție de cât de repede vor fi obținute avizele de construcție.

Obiectivul nostru este de a poziționa Prime Kapital ca dezvoltator rezidențial de top în România, de a schimba percepția asupra proiectele rezidențiale și de a crește standardele din piață”, a adăugat Kitshoff.

Ea a spus că sunt interesați să se extindă în orașele mari din România, dar deocamdată n-au niciun proiect rezidențial în pregătire în acestea, fiind interesați să dezvolte proiecte de mari dimensiuni și depinzând de oportunitățile găsite în piață.

Proiectele vor fi realizate în parteneriat cu un alt dezvoltator imobiliar, Mas Rei.

În Avalon, Prime Kapital este proprietarul majoritar al terenului, precum și unul dintre investitorii financiari în proiect.

Parteneriatul cu Mas Rei vizează doar dezvoltarea proiectelor, pentru că achizițiile le facem separat”, a punctat Slabbert.

El nu crede că piața rezidențială este supraîncălzită acum, având o bună lichiditate, ca urmare a evoluției economiei. Cu toate acestea, a recunoscut că există riscul ca nu toate proiectele rezidențiale să fie finalizate:

„Știm o companie care a semnat un precontract pentru teren, a anunțat planuri, chiar a adus buldozerele pe teren, dar, de fapt, încearcă să obțină finanțare.”

Slabbert nici nu crede că România se va confrunta cu o criză precum cea din 2008:

Atunci criza a început din cauza factorilor externi, chiar dacă nici Guvernul nu a avut o politică de cheltuieli bună. Bazele economiei sunt mult mai bune în prezent decât atunci.

Prime Kapital este un dezvoltator, investitor și operator imobiliar axat pe segmentele de retail și rezidențiale în Europa Centrală și de Est. Compania cuprinde o echipă de peste 100 de specialiști în domeniul imobiliar.

Investitorul deține 17 proiecte dintre care trei sunt finalizat, iar restul sunt în fază de proiect. Are în proprietate și administrare centre comerciale în Polonia (unul), Bulgaria (două) și România (ERA).

Slabbert a spus că nu știe dacă se vor concetra mai mult dezvoltarea de proiecte de retail sau rezidențiale, opțiunile variind în funcție de evoluția pieței. În plus, birourile pot fi o opțiune, chiar dacă nu în prezent.