FacebookTwitterLinkedIn

Apelul a fost deschis pe 15 mai 2018, de la ora 14:00, administraţiile locale din România înscrise în cadrul programului WiFi4EU putând depune cereri pentru a obține finanțare din partea UE în vederea instalării unor puncte de acces public și gratuit la internet fără fir, notează Media Expres.

Programul WiFi4EU (www.WiFi4EU.eu), lansat de Comisia Europeană, va realiza puncte de acces Wi-Fi în spații publice, de exemplu în biblioteci, muzee, parcuri sau piețe publice.

Aceasta este prima dintre cele cinci campanii de depunere a cererilor, alte patru campanii de depunere a cererilor urmând a fi lansate înainte de sfârșitul anului 2020.

La primirea voucherului, municipalitățile vor trebui să ofere servicii securizate de Wi-Fi timp de cel puțin 3 ani.

Pentru a fi eligibile, municipalitățile trebuie să fie înregistrate pe portalul WiFi4EU.eu, portal deschis pe 20 martie și unde peste 17.000 de municipalități s-au înregistrat deja. Selecția se va face pe principiul “primului venit”.

AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR DE FILME ȘI SERIALE – APRILIE 2018

ANCOM a publicat o listă a administraţiilor locale din România care pot aplica la acest sprijin financiar AICI.

Lista a fost convenită cu fiecare stat membru și este disponibilă ca referință, astfel încât municipalitățile sau asociațiile să poată verifica dacă sunt eligibile să se înregistreze/să își depună candidatura.
.
Administraţiile locale pot utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziționa și instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieții publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de localități.

Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.

Programul pune la dispoziție până în 2020 fonduri de 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru finanțarea echipamentelor necesare în scopul furnizării de servicii Wi-Fi publice gratuite, în aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și în Norvegia și Islanda.

Potrivit declarației președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, inițiativa WiFi4EU va contribui la dezideratul de a dota până în 2020 fiecare sat și oraș din Europa cu acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre de interes public.