Cautare
, Staff

Burse |
|

Primăria Bucureștiului a lansat o emsiune de obligațiuni de 555 de milioane de lei, subscrisă în proporție de 50%

O nouă emisiune de obligaţiuni municipale în valoare de 555 de milioane de lei, emisă de Primăria Municipiul Bucureşti (PMB), a intrat de astăzi la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
49 Bursa de Valori Bucuresti .jpg

Obligaţiunile cuprind 55.500 de titluri, cu o valoare nominală de 10.000 de lei, rata cuponului fiind de 5,6%, iar scadenţa la 23 aprilie 2028. Aceste obligaţiuni sunt denominate în lei, fiind emise în formă dematerializată prin înscriere în cont, negarantate și neconvertibile.

Plasamentul a avut loc în scopul refinanţării tranşei de obligaţiuni scadente în data de 4 mai 2018, tranşă care prezintă o parte din datoria publică locală contractată de Municipiul Bucureşti prin programul de obligaţiuni lansat în 2015.

Obligaţiunile au fost vândute în România unui număr de 24 investitori calificaţi, iar plasamentul a fost realizat de asocierea formată din Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale şi Raiffeisen Bank.

În cadrul plasamentului (bookbuilding), care a avut loc în data de 18 aprilie 2018, obligaţiunile au fost subscrise la preţuri diferite (preţ multiplu). Ofertele competitive au variat de la 102,052% până la 100% din valoarea nominală, iar suprasubscrierea a fost în sumă de 284,02 milioane lei.

Astfel, PMB a încasat o sumă de 557,8 milioane de lei, rezultând prime de emisiune de 2,8 milioane de lei şi un echivalent de dobânda de 5,53% pentru emitent. Încasarea primelor de emisiune reprezintă o premieră pentru o emisiune de obligaţiuni lansată de o autoritate publică locală din România.

„În premieră, municipiul Bucureşti a încasat o primă de emisiune de aproape 3 milioane lei, ceea ce este de apreciat. Au fost interesaţi investitorii, fie că vorbim de bănci comerciale, fonduri de investiţii, de pensii, asiguratori, iar emisiunea a fost subscrisă cu peste 50%”, a spus Gabriela Firea, primarul Bucureștiului.

Acesta a menționat că Bucureştiul este cel mai mare pol de creştere economică din România, contribuind cu aproape 25% la Produsul Intern Brut al României şi reprezintă 10% din populaţie.

Pentru prima dată de la preluarea mandatului am vorbit despre zona metropolitană şi despre necesitatea unei legi a capitalei şi metropolei, document care este în lucru şi va aduce o viaţă mai bună pentru toţi locuitorii”, a adăugat Firea.

În prezent, la BVB sunt tranzacţionate alte patru emisiuni de obligaţiuni emise de Municipiul Bucureşti.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii