Pentru al cincilea an consecutiv, OMV Petrom i-a invitat pe cei mai buni elevi din liceele tehnologice în Tabără Meseriașilor, un program care-i ajută să pună în practică cunoștințele tehnice învățate în școală, dar le oferă și consiliere profesională și un program de mentorat. Tabăra este prima vacanță pentru mulți dintre copiii aflați aici și cursurile oferite îi ajută să se cunoască pe ei înșiși, să depășească probleme emoționale pe care mulți dintre ei le au, să-și vadă potențialul și să-și fixeze obiective concrete pe termen mediu și lung. 4 elevi aflați în această tabără ne-au povestit cât de mult i-a schimbat această tabără și ce-și doresc să devină în viitor.
Denisa Petre, are 15 ani și este elevă în clasa a X-a la Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din Mozăceni, o comună din județul Argeș, unde învață mecanică. A aplicat cu teamă și printre ultimii atunci când s-au făcut înscrierile în Tabăra Meseriașilor, însă marea ei surpriză a fost să fie prima selectată pentru că are rezultate școlare foarte bună. Recunoaște cu o voce timidă și emoționată că marea ei pasiune este muzica, însă nu a existat această oportunitate pentru ea când a trebuit să dea la un liceu de profil, iar școala din Mozăceni a fost singura ei opțiune. S-a vindecat cumva de timiditate și de emotivitate datorită oamenilor și copiilor pe care i-a cunoscut aici, dar și proiectului pe care l-a pus în practică. Alături de ceilalți copii a recondiționat 30 de scaune rulante care vor fi donate persoanelor cu dizabilități. „M-am bucurat să lucrez pentru o cauză nobilă, să ajut oameni bolnavi care nu au posibilități materiale și să știu că le-am putut oferi o șansă și un zâmbet. Am muncit toți cu pasiune și plăcere, am fost o echipă adevărată.”
Cosmina Picui, are tot 15 ani și este elevă la Liceul Tehnologic Astra Pitești și cu greu îți imaginezi că sub delicata ei siluetă se află o fată puternică, gată să instaleze un motor. Veselă și încrezătoare, pasionată de mecanică, Cosmina și-a dorit să ajungă aici pentru a cunoaște oameni și experiențe noi. Deși peste 80% dintre elevii participanți sunt băieți, nu s-a simțit niciodată dată la o parte sau ironizată pentru că este o fată într-o lume dedicată băieților: mecanica, chiar dimpotrivă, toți au încurajat-o, ajutat-o și susținut-o în momentul în care a avut dificultăți în a monta sau înșuruba un șurub. „Datorită profesorilor și oamenilor de aici am descoperit că sunt curajoasă, că mă pot descurca în orice situație și că am încredere în mine”. Cosmina visează ca după școala tehnologică, să urmeze un liceu, apoi să dea la facultate și să ajungă inginer mecanic.
Alexandra Ioana Crăciun are 16 ani, este elevă la Liceul Tehnologic Astra Pitești și a moștenit priceperea și abilitățile pentru mecanică de la tatăl său. „Nu sunt chiar pasionată de mecanică, însă modelul meu de viață este tatăl meu care este mecanic, și de la el am învățat să fiu ordonată, să-mi păstrez uneltele în ordine, să nu mă grăbesc atunci când fac ceva. Pot lucra în diferite domenii, știind mecanică” declară Am stat mult pe lângă tata și l-am ajutat să repare mașini, însă știind mecanică poți lucra în diferite domenii” ne povestește Alexandra. Întrebată dacă a fost greu să se descurce într-un domeniu predominant masculin, Alexandra declară cu mândrie că se descurcă bine și chiar și atunci când are dificultăți în a desface un șurub, nu se lasă până nu reușește.
Marius Iulian Vidan are 17 ani și este elev Liceul Tehnologic Astra Pitești. Chiar dacă face mecanică, Marius este pasionat de muzică, însă, ca și Denisa, nu a avut opțiunea de a urma o școală de profil. Încrederea în sine și charisma pe care o are l-au făcut pe Marius să fie remarcat de toți profesorii și l-au motivat să reușească în tot ceea ce face. Crede că este important pentru toți tinerii de vârsta lui să-și urmeze visul, să nu renunțe la el și să muncească ca să și-l îndeplinească. Se bucură că și-a atins obiectivul în această tabără, acela de aduce zâmbetul pe chipul mentorilor săi, al colegilor și mai ales pe cel al unor oameni bolnavi, fără posibilități, care au nevoie de încurajarea și susținerea unor tineri ca el.