FacebookTwitterLinkedIn

Pentru persoanele fizice, prima medie anualizată a fost de 533 lei, iar pentru firme de 1.340 de lei.

Piaţa RCA a atins, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, valoarea de 1,06 miliarde de lei, nivel similar cu cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut (1,07 miliarde lei).

Numărul contractelor anuale a ajuns, în primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane de unităţi, faţă de 1,44 milioane în trimestrul întâi al anului trecut, cea mai mare pondere fiind reprezentată de polițele cu o valabilitate de 6 luni, iar ponderea polițelor cu durată pe o lună a crescut de la 6,46% la 14,37%.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale, în primul trimestru al anului, a urcat cu 48%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce pentru pagube materiale a scăzut cu 3%.

De asemenea, rata combinată a scăzut pentru prima dată sub pragul de 100%, ajungând 97%, în scădere de la 106%, nivel consemnat în primele trei luni ale anului 2016. Astfel, aproape toți asiguratorii din piață au intrat pentru prima dată pe profit, după ce din această piață au ieșit, prin faliment, doi dintre cei mai mari jucători, Astra și Carpatica Asig.

În acelaşi timp, se observă o concentrare semnificativă la nivelul cotei de piaţă a asigurătorilor din top, astfel că primele două societăţi concentrează circa 60% din portofoliul RCA din România.

City Insurance a devenit liderul pieței, de pe locul patru, în perioada similară a anului trecut, după ce și-a majorat cota de piață de 2,7 ori, de la 11,6% la 31,63%. Îl secondează Euroins, care și-a majorat ponderea cu aproape 9%, de la 18,6% la aproape 27,7%, urcând de pe locul trei pe doi. Pe locul trei a ajuns fostul lider, Asirom VIG, care de la 25,84% a ajuns la 10,23%.