
Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani
Finanțarea a fost acordată start-up-ului Baro.io, companie specializată în automatizarea campaniilor de marketing digital, fiind una de tip seed. Baro.io va investi acești bani în dezvoltare tehnologică și comercială.
„După cum am anunțat, atunci când am lansat această divizie (n.red. – în luna iunie 2017), ținta investițiilor Fribourg Digital sunt companiile inovatoare, care au deja un produs dezvoltat măcar la stadiul MVP – Minimum Viable Product și care au atras utilizatori sau demonstrează că există piață pentru produsele lor. Având în portofoliu Baro.io putem obține sinergii bune cu celelalte proiecte în care Fribourg Capital a mai investit, precum SEO Monitor, Upswing sau Planable”, explică Dan Sturza, Managing Director al Fribourg Digital.
Dan Sturza este fiul lui Ion Sturza, fost prim-ministru al Republicii Moldova. De câțiva ani, omul politic este puternic implicat în businessul din țara noastră, unde deține mai multe companii, printre care Elefant.ro. Născut pe 9 mai 1960, în satul Pârjolteni (raionul Călăraşi, Republica Moldova), Sturza a fost prim-ministru al Republicii Moldova în perioada februarie – noiembrie 1999 și, pentru scurt timp, la finele anului 2015. După ce a demisionat din funcţie în 1999, a fondat mai multe companii. În 2002, împreună cu grupul Rompetrol, a înfiinţat compania Rompetrol Moldova, devenind director general. În septembrie 2009, el s-a retras din Rompetrol, înfiinţând fondul de investiţii Fribourg Capital, care are operaţiuni în Republica Moldova şi în România.
Aer proaspăt
„Ne bucură încrederea pe care Fribourg Digital o are în modelul nostru de business și în echipa Baro.io. Sperăm ca, în trei ani, să fim principalul instrument de gestionare a campaniilor de advertising online, în special pe Facebook, și să optimizăm la maximum bugetele clienților noștri”, explică Teodor Scorpan, CEO al Baro.io.
Baio.io a fost înființată anul trecut de doi antreprenori
Baro.io a fost înființată în anul 2016 de tânărul antreprenor Teodor Scorpan, totodată CEO al companiei, și de francezul Axel Le Borgne, care ocupă poziția de CTO (ambii foto).
„Tehnologia dezvoltată de Baro.io permite automatizarea întregului proces al unei campanii online pe Facebook (creare, gestionare, oprire, raportare), fapt care reduce semnificativ volumul de muncă în departamentele de marketing. Compania are deja clienți cu notorietate, printre aceștii numărându-se ejobs.ro, imobiliare.ro sau Upswing”, susțin reprezentanții Fribourg Digital.
Local, dar global
Baro.io a parcurs un program de accelerare în cadrul Spherik Accelerator, din Cluj-Napoca, timp în care activitatea firmei a crescut de patru ori, de la 200 de campanii online procesate lunar până la aproape 800.
„Programul de accelerare de la Spherik se dovedește încă o dată foarte eficient. În afară de Baro.io care, iată, a atras o primă investiție, Planable, un proiect alumni, a fost acceptat în programul de accelerare Techstars, ediția ce are loc la Londra”, precizează reprezentanții Fribourg Digital.
Start-up-urile din tehnologie pot aplica pentru un program de accelerare de 1 milion de euro, până în data de 1 mai
Spherik Accelerator s-a desfășurat în această vară, la Cluj-Napoca, membrii ai Fribourg fiind implicați în desfășurarea acestuia. Spherik Accelerator este fondat de Liberty Technology Park Cluj, Banca Transilvania, Universitatea „Babeș-Bolyai” și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Fiind o organizație non-profit, Spherik nu ia din acțiunile fondatorilor, ci facilitează accesul la investiții pentru 3,14% din suma primită de start-up-uri în primul an. Procentul primit de la start-up-uri este reinvestit în programe și contribuie la creșterea ecosistemului de profil din România.
Din echipa Spherik fac parte Nina Moldovan (președintele), Dan Sturza (managerul de investiții), Roxana Rugină (manager de program), Diana Rusu (Business Development Manager), precum și cei doi asociați ai programului, Alex Burciu (ex Software Development Manager la Amazon) și Gabriel Dombri (fondar al GROWTH MARKETING Academy și CEO al Tapptitude).
Ce tip de companii finanțează Fribourg Digital
Companiile eligibile pentru a primi investiție din partea Fribourg Digital sunt firme care dezvoltă tehnologie sau alte produse cu o componentă importantă tehnologică, cu o echipă de fondatori ce dovedește excelență antreprenorială, abilități complementare, cu membri care împărtășesc valori similare. Printre domeniile cu oportunități mari de selecție se numără tehnologiile de tip block-chain, fintech, inteligența artificială, algoritmi pentru machine learning, software și soluții integrate cloud-based (SaaS, PaaS și DaaS).
Fribourg Digital investește între 20.000 și 250.000 de euro, într-o primă rundă de finanțare, în funcție de nivelul de accelerare sau seed în care se află start-up-urile. Investițiile pot continua în runde consecutive, în faza de „growth”, dacă proiectele validează modelul de business.
Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani