Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

CORONAVIRUS |
|

Prima dată, angajații au fost trimiși să lucreze de acasă. Acum au fost concediați prin videoconferință

Realitatea dură a măsurilor de distanțare socială a lovit în masă angajatii care lucrează acum de acasă: au fost trimiși în șomaj tehnic sau chiar concediați prin telefon sau prin intermediul aplicațiilor de chat, scrie Wall Street Journal.
 aboneaza-te
work from home

Distanțarea socială și criza economică le dau angajaților un alt subiect asupra căruia să-și facă griji: anume concedierea de la distanță.

De la angajații în IT din Silicon Valey până la angajații din marketing și vânzări din Midwest, oamenii au descoperit că își pot pierde slujbele în cadrul unei conferințe telefonice, prin video Zoom sau printr-un email. Unii angajați reclamă această practică ca fiind deosebit de dură, în timp ce alții recunosc că multe companii nu au de ales decât să concedieze oamenii de la distanță.

Ruthie Townsend nu credea că se va întampla ceva până săptămâna trecută când s-a conectat prin Zoom la sedință cu firma sa, chiar dacă conducerea companiei Pana, un startup care dezvoltă un software de business-travel unde lucra, anunțase că s-ar putea să aibă probleme serioase. În timpul conferinței video au fost informați că angajații companiei cu sediul în Denver vor primi un email prin care vor fi anuntați că încă mai rămân angajați sau că vor primi o invitație la un alt apel video prin Zoom, în care li se vor explica detaliile concedierii.

Townsend, o reprezentantă de vânzări în vârstă de 25 de ani, a început furios să-și verifice căsușa de email, pana când a apărut invitația la apelul video.„Eram deja speriată”, spunea ea. „Am uitat dacă acest apel video este cel în care sunt concediată sau cel în care îmi păstrez slujba.”

Când s-a conectat la următorul apel video prin Zoom și și-a dat seama că a fost concediată a închis repede camera video a calculatorului; spune că a fost mai liniștită când a auzit că firma la care a lucrat va aloca resurse pentru a ajuta oamenii să-și găseasca alte slujbe.

Sam Felsenthal, directorul de operațiuni al companiei Pana, spune că transmiterea veștilor prin Zoom a fost „ultimul lucru pe care cineva ar fi dorit să-l facă”, dar conducerea fusese sfătuită sa limiteze timpul în care angajaților li se transmitea că sunt concediați și timpul în care aceștia înțelegeau că fac parte dintr-un grup de disponibilizați.

TripActions Inc., o companiae startup pentru călătorii dedicate mediului corporatist cu sediul în Palo Alto, California, a fost săptămaâna trecută una dintre primele companii care a efectuat o disponibilizare semnificativă – aproape 300 de angajați – 25% din personalul său – pe Zoom. Ariel Cohen, cofondatorul și directorul executiv, spune că nu există o modalitate bună de a lăsa oamenii să plece. El și-a exprimat îngrijorarea că, vorbind individual cu angajații, s-ar crea o situație în care știrile triste s-ar răspândi rapid și ar genera anxietate înainte ca managementul companiei să poată ajunge să discute cu toată lumea.

„Fie că o facem prin Zoom sau față în față, actul în sine este oribil”, spune Cohen despre disponibilizare.

Societatea pentru Managementul Resurselor Umane estimează că 60% din forța de muncă din  S.U.A. lucrează în prezent de acasă. Deoarece multe întreprinderi intră în a patra săptămână a unei opriri a activății menite să oprească răspândirea noului coronavirus, temerile unor concedieri semnificative au devenit o realitate într-un moment în care multe persoane sunt în imposibilitatea să aibă o interacțiune personală cu managerul lor.

Când este posibil, angajații ar trebui să fie anunțați personal cu privire la încetarea activitătii, spune Brian Kropp, șef la resurse umane la firma de recrutare Gartner. Însă, dacă trebuie să se întâmple într-o convorbire video sau într-o conferință de grup, domnul Kropp recomandă oprirea camerelor și microfoanelor celor care apelează și, în acelasi timp, ascunderea listei de persoane din apel.

Tracy Cote, ofițer șef la firma Zenefits, spune că, dacă veștile proaste trebuie transmise unei persoane care lucrează de acasă, managerii trebuie să se asigure că persoana înțelege că urmează o conversație dificilă, astfel încât aceasta să poată găsi un spațiu cel puțin semiprivat în locuinta sa.

„Nu dorim să le spunem că sunt concediati când sunt în mijlocul bucătăriei cu familia în jur”, spune ea.

Brad Barron lucra din casa din Los Angeles de aproximativ o săptămână, când un apel telefonic programat cu CEO-ul Beach House Group, compania mamă a angajatorului său, apărea în calendarul său pentru dimineața următoare. Domnul Barron, în vârstă de 31 de ani, spune că nu a fost surprins să afle, în timpul apelului, că rolul său de șef de marketing la Moon Oral Care a fost desființat. Dar spune că si-ar fi dorit ca anunțul să fi fost făcut într-un apel pe FaceTime pentru a-l ajuta să înteleagă complet situația.

„Este foarte greu să ai o astfel de conversație fără a privi pe cineva în ochi”, spune domnul Barron. Dar acesta este dezavantajul de a fi concediat în timp ce lucrezi de acasă. El spune că a fost scutit de șocul brusc de a nu mai intra în birou. „Îmi imaginez întotdeauna că una dintre cele mai rele părți este că trebuie să îți împachetezi lucrurile în fața unui grup de oameni.”  Beach House Group nu a răspuns la comentariu.

Deși experții recomandă să li se permită angajaților să decidă dacă doresc să fie vizibili în timpul unei concedieri la distanță, managerii care comunică mesajul printr-o videoconferință ar trebui să fie vizibili pe cameră, astfel încât angajații să poată observa aspectele subtile și să vadă emoția autentică a acestora, spune Amy Tilles, șef la firma de consultanta Mercer LLC.

Jesse Barnes, un fost reprezentant de vânzări în vârstă de 25 de ani, a aflat că era unul dintre cei 90 de angajați disponibilizați de la Foodsby, un startup de livrare către birourile companiilor, într-un apel personal cu directorul financiar al companiei din Minneapolis, la finalul lunii martie. În dimineața următoare, CEO-ul, Ben Cattoor, a comunicat vestea celor 150 de angajați ai companiei printr-un apel video.

„Ca lider, aceasta este o situație pe care speri să nu o întâlnești niciodată”, a declarat domnul Cattoor mai târziu, într-un comunicat al companiei. „Nu este niciodată ușor să lăsăm oamenii să plece, dar este deosebit de dificil atunci când concedierile au această amploare si sunt un răspuns la ceva care nu este în totalitate sub controlul tuturor.”

În timpul apelului video, „s-a văzut ca îi este deosebit de greu sa ia această decizie”. „Asta m-a lovit cu adevăra”, încheie domnul Barnes.

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii