
Luna iunie aduce prima creștere a prețurilor mondiale la alimente, după scăderile puternice provocate de pandemia de coronavirus, arată statisticile Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters, citată de Agerpres.
Conform Food Price Index, preţurile la uleiuri vegetale, zahăr şi produse lactate şi-au revenit după căderile semnificative înregistrate în luna mai, în timp ce preţurile la cereale şi carne au fost supuse în continuare la presiuni de scădere.
Factorul principal care a stat la baza creşterii preţului global al alimentelor în luna iunie a fost un avans de 11,3% a preţului uleiurilor vegetale, după patru luni de scădere, în principal ca urmare a avansului semnificativ al preţurilor la uleiul de palmier. Au crescut şi preţurile la uleiul de soia, floarea soarelui şi rapiţă.
De asemenea, preţul zahărului a urcat cu 10,6% în luna iunie comparativ cu luna precedentă. În schimb, preţurile la cereale au scăzut cu 0,6% în luna iunie ca urmare a îmbunătăţirii prognozelor de producţie pentru mai multe ţări, inclusiv din regiunea Mării Negre. Preţurile la carne au scăzut şi ele, tot cu 0,6%, ca urmare a creşterii cantităţilor de carne de vită şi pui disponibile la export în principalele regiuni producătoare.
FAO estimează că producţia mondială de cereale va atinge un nou record de 2.790 milioane de tone în 2020, depăşind cu 3% precedentul record înregistrat în 2019. De asemenea, prognozele privind cantitatea de cereale utilizată la nivel mondial au fost revizuite în sus la 2.735 milioane tone.